Educație

UVT, între cele mai performante universități din țările în curs de dezvoltare

UVT, între cele mai performante universități din țările în curs de dezvoltare

Potrivit clasificării Emerging Economies University Rankings 2019, realizată de revista britanică „The Times Higher Education”, Universitatea de Vest din Timişoara se regăseşte în topul 301-350 al celor mai bune 442 de universităţi, din 43 de ţări din zona Emerging Economies. La nivel naţional, UVT s-a clasat pe poziţia a 4-a din 7 universități din România.

Orice țară cu o economie emergentă avansată, emergentă secundară sau de frontieră, potrivit FTSE Country Classification Process, a fost eligibilă pentru includerea în evaluare. Universitățile sunt excluse din ranking-ul economiilor emergente dacă nu au activitate de predare și dacă producția lor științifică în perioada 2013-2017 a fost mai mică de 1.000 de articole (cu cel puțin 150 de articole pe an). De asemenea, instituțiile de învățământ superior sunt excluse dacă 80%  sau mai mult din activitatea acestora este dedicată exclusiv unuia dintre cele 11 domenii ale THE World University Rankings.

La fel ca şi clasificarea generală THE World University Rankings, în care UVT s-a clasat în topul 1001+ al celor mai bune universităţi din lume, activitatea universităților a fost evaluată după 13 indicatori de performanţă grupaţi sub aspectul activităţii de predare (30%), activităţii de cercetare şi impactul rezultatelor cercetării (50%), activităţii internaționale (10%) și transferului de cunoștințe către mediul socioeconomic (10%) însă metodologia a fost recalibrată cu atenție pentru a reflecta mai bine caracteristicile și prioritățile de dezvoltare ale universităților în ţările cu economii emergente. Mai multă greutate a fost acordată, de exemplu, aspectului legăturilor universităţilor cu mediul socioeconomic şi activităţii internaționale.

Alături de UVT, în acest ranking demarat în 2014, sunt prezente și celelalte universități din Consorțiul Universitaria: Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea din Bucureşti, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași și Academia de Studii Economice din Bucureşti.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*