Social

Sârbii din Banat sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi

Sârbii din Banat sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi

Câteva zeci de credincioşi s-au adunat duminică seară în curtea Bisericii Sârbeşti din centrul oraşului pentru a începe sărbătoarea Crăciunului pe rit vechi, cu un obicei unic: arderea stejarului.

Oamenii au dat foc unui stejar, pentru ca tot răul din anul care trece să dispară. În plus, se spune că focul îi purifică şi le dă putere celor care se adună în jurul lui şi cântă colinde. Abia după ce stejarul aprins a ars complet, credincioşii pot pleca spre case. Conform tradiției, Badnjak-ul simbolizează lemnul adus de păstori pentru a-L încălzi pe Pruncul Sfânt. Flăcările acestui stejar aprins simbolizează sănătatea, puterea și prosperitatea. Cu cât flăcările sunt mai mari și ies mai multe scântei, cu atât anul va fi mai bogat. La ritual iau parte și copiii, care aruncă în foc boabe de grâu. Acestea reprezintă fertilitatea și belşugul.

În seara de Ajun şi în prima zi de Crăciun se servesc specialităţi tradiţionale la o masă bogată în jurul căreia se strânge întreaga familie, pentru ca în cea de-a doua zi a Crăciunului să se viziteze rudele, naşii, finii, prietenii. În prima zi de Crăciun, sârbii pun pe masă celebra friptură ”pecejnica”, în timp ce desertul îl constituie prăjitura tradiţională ”cesnica” în interiorul căreia se găsește un bănuț, iar cel care găsește moneda se spune că va avea noroc tot anul.

În Timiș trăiesc 30.000 sârbi.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*