Social

Sârbii din Timişoara vor aprinde badnjak-ul

Sârbii din Timişoara vor aprinde badnjak-ul

Etnicii sârbi din Banat marchează Crăciunul, Naşterea Domnului. În judeţul Timiş, aproximativ 40.000 de credincioşi ortodocşi sărbătoresc luni Crăciunul pe rit vechi. Iar cum 30.000 dintre aceştia sunt sârbi, nu degeaba, în Banat, sărbătoarea e numită Crăciunul sârbesc.

Spectaculos în cadrul acesteia e ceremonialul aprinderii badnjak-ului, stejarul ce simbolizează sănătatea, puterea şi prosperitatea, care va avea loc în Ajunul Crăciunului la Catdrala ortodoxă sârbă din Piaţa Unirii.

Conform tradiției, Badnjak-ul simbolizează lemnul adus de păstori pentru a-L încălzi pe Pruncul Sfânt. Flăcările acestui stejar aprins simbolizează sănătatea, puterea și prosperitatea. Cu cât flăcările sunt mai mari și ies mai multe scântei, cu atât anul va fi mai bogat. La ritual iau parte și copiii, care aruncă în foc boabe de grâu. Acestea reprezintă fertilitatea și belşugul.

În seara de Ajun şi în prima zi de Crăciun se servesc specialităţi tradiţionale la o masă extrem de bogată în jurul căreia se strânge întreaga familie, pentru ca în cea de-a doua zi a Crăciunului să se viziteze rudele, naşii, finii, prietenii.

În prima zi de Crăciun, sârbii pun pe masă celebra friptură ”pecejnica”, în timp ce desertul îl constituie prăjitura tradiţională ”cesnica” în interiorul căreia se găsește un bănuț, iar cel care găsește moneda se spune că va avea noroc tot anul.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*