Cultură

Diplome de Excelență și distincții Pro Cultura Timisiensis pentru angajații Teatrului Maghiar „Csiky Gergely”

Diplome de Excelență și distincții Pro Cultura Timisiensis pentru angajații Teatrului Maghiar „Csiky Gergely”
Adora Beauty

Premiile Pro Cultura sunt acordate anual de către Consiliul Județean Timiș și Arhiepiscopia Timișoarei personalităților culturale din județ care contribuie la promovarea culturii regionale. Din trupa Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” au fost recompensate marți, 11 decembrie, actrița Simó Emese în secțiunea Certitudini, precum și doamna Markovszky Katalin, director adjunct al teatrului, cu premiul Pro Cultura Timisiensis.

Simó Emese este actriță la Teatrul Maghiar de Stat “Csiky Gergely” Timișoara din 2014. A jucat roluri ca Roxie Hart, Moartea, Ophelia, Armande Béjart Moliére, iar în 21 decembrie 2018 va avea premiera celui mai nou spectacol al său, „Hedda Gabler”, în care joacă rolul principal. Deși este printre cele mai tinere actrițe din trupă, la Timișoara a fost distribuită în spectacole regizate de Silviu Purcărete, Kokan Mladenović, Puskás Zoltán, Radu Afrim, Urbán András, Sardar Tagirovsky, Florin Fieroiu, dovedind talent și disponibilitate pentru o paletă artistică largă. Emese crede în perfecționarea profesională și personală continuă, astfel că a participat la diferite workshopuri și traininguri – de la dansul butoh sau commedia dell’arte până la psihodramă.

Markovszky Katalin este director adjunct tehnic al Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara din 1994 și a urmărit instituția și Festivalul Euroregional TESZT dezvoltându-se și câștigând prestigiu. În 2007 a fost chiar director interimar al teatrului. Conduce cu mână de fier și consecvență într-un domeniul definit, în esență, de efemer și poetic. Îndatoririle sale țin de organizarea deplasărilor trupei, relația cu autoritățile și partenerii culturali, precum și cu angajații din zona producției și a atelierelor, precum și de delicatele și complicatele demersuri de restaurare a Palatului Culturii, în care funcționează cele patru instituții.

În urmă cu o săptămână, alți trei artiști de la Teatrul Maghiar, Benedek Levente, Alber Alpár și Ovidiu Vuia, au fost recompensați cu premii pentru activitatea din anul 2018 – de data asta de către Primăria Timișoara, în cadrul Galei Excelenței organizate la Filarmonica Banatul. Benedek Levente se ocupă neobosit de imaginea teatrului și promovarea spectacolelor, iar în 2018 a realizat o expoziție foto cuprinzătoare despre cei 65 de ani de la înființarea teatrului. Albert Alpár a conceput decorul la peste douăzeci de spectacole la Teatrul Maghiar, folosind creativ spațiul de spectacol, formele și culorile pentru a crea noi universuri scenografice memorabile. Ovidiu Vuia, pictor executant la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, sculptor cu o bogată activitate artistică și nenumărate expoziții organizate în țară și străinătate, contribuie la scenografiile spectacolelor Teatrului Maghiar de mai bine de zece ani, dovedind rafinament și un desăvârșit simț artistic.

Friends Arena

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*