Cultură

Spectacol despre proprietate comună și criza familiei în atmosfera hippie a anilor 1970

Spectacol despre proprietate comună și criza familiei în atmosfera hippie a anilor 1970
Adora Beauty

Premiera din 8 decembrie de la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara propune o dezbatere despre proprietate privată și familie în societatea de astăzi, pornind de la cazul adevărat al unui grup de intelectuali care decid în 1975 să trăiască împreună într-o comună, având drepturi și obligații egale. Textul scris de Thomas Vintenberg și Mogens Rukov, „La comun”, a fost ales de regizorul Radu-Aexandru Nica pentru a doua colaborare cu trupa Teatrului Maghiar, după succesul spectacolului „Incendii”.

Personajele centrale, Erick și Anna, formează un cuplu stabil și decid să încerce un experiment al traiului la comun cu alte cinci persoane cu aceleași convingeri ideologice. În familia lărgită se petrece o criză în momentul în care Erick se îndrăgostește de o altă femeie, punând sub semnul întrebării conceptele de proprietate, solidaritate și responsabilitate. Pentru a recrea universul hippie de la începutul anilor 1970, Ioana Popescu a compus o scenografie care abundă în culori, modele și coafuri retro.

„Beneficiile traiului în comună sunt multe și ne lipsesc extrem de acut în zilele noastre, când suntem atât de însingurați, de alienați, însă reversul medaliei nu e defel de neglijat – relațiile interpersonale, mai ales în familie, se scurtcircuitează, iar rezultatele sunt imprevizibile și adesea traumatizante. La comun e, așadar, un bun stimul pentru reflecție asupra problemelor familiei în secolul al XXI-lea și a crizei societății de azi.” – spune regizorul Radu-Alexandru Nica într-un interviu amplu publicat pe site-ul Teatrului Maghiar – http://www.tm-t.ro/ro/?page=listpaged&pid=900&arh=1

„La comun” se va juca și duminică, de la 19:00, următoarele reperezentații fiind în ianuarie. Spectacolul este interzis celor sub 14 ani, iar traducerea în română se va face la cască. Mai multe informații puteți obține la Casa de bilete, tel. 0752111803, 0356450606. ticket@tm-t.ro.

Friends Arena

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*