Cultură

Muzeul Național al Banatului și Fundația Art Encounters îi invită pe timișoreni la o lecție de istorie altfel

Muzeul Național al Banatului și Fundația Art Encounters îi invită pe timișoreni la o lecție de istorie altfel

Muzeul Național al Banatului și Fundația Art Encounters îi invită pe timișoreni la expoziția „Hartă și Teritoriu. România în Cartografia Europeană sec. XV – XIX”, ce se va desfășura la Muzeul Național al Banatului, Bastionul Therezia, în perioada 7 decembrie 2018 – 28 februarie 2019. Vernisajul expozitiei va avea loc joi, 6 decembrie, la ora 18.00.

Expoziția reunește 120 de hărți originale, lucrări din mai multe colecții din România, dar și din străinătate. De asemenea, doi dintre cei mai relevanți colecționari de hărți vechi ale teritoriilor românești își expun aici piese importante din colecțiile lor.

Cea mai mare parte din lucrări vor fi expuse publicului în premieră. Organizatorii își propun să arate o posibilă citire a aspectelor ce țin de teritoriul național și evoluția acestuia în context european traversând 5 secole de istorie. Lucrările cu o vechime considerabilă dezvăluie un proiect vizual inedit, fiind totodată, adevărate lucrări artistice. Cea mai veche hartă prezentată datează din 1478, iar cea mai recentă din 1879.

Expoziția prezintă parcursul istoric al Țărilor Române, de la primele formațiuni statale și culminând cu ceea ce înseamnă România ca stat. Astfel, tematica expoziției reflectă modul în care teritoriile românești sunt reliefate de cartografii europeni și maniera  în care este interpretată evoluția lor. În contextul celebrării Centenarului, expoziția de față este actuală din punct de vedere tematic și ca abordare vizuală, aducând în discuție diversele etape istorice pe care le-am traversat.

Curator: Josef Wolf

Lucrări din colecțiile: dr. Ovidiu Șandor (Timișoara), dr. Lucian Ștefan (Ulm), Biblioteca Județeană A.D. Xenopol Arad,              Biblioteca Centrală Universitară Lucian Blaga din Cluj-Napoca

Organizatori:

Muzeul Național al Banatului

Fundația Art Encounters Timișoara

Institutul de Cercetări Socio-Umane Sibiu

Friends Arena

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*