Cultură

Inedit. În ce s-a transformat vechea şcoală din Buzad

Inedit. În ce s-a transformat vechea şcoală din Buzad

În data de 7 decembrie va avea loc evenimentul de inaugurare a spațiului cultural alternativ și a mini-muzeului ce se află în clădirea școlii primare din satul Buzad, comuna Bogda.

Organizatorul acestui eveniment, Asociația DiezColectiv, a avut inițiativa de a  transforma vechea școală din Buzad într-un spațiu cultural alternativ și mini-muzeu al zonei.

Școala din Buzad a fost construită în 1913, prima generație de copii au învățat aici din 1922, iar din 1985 școala a fost închisă, din lipsa numărului minim de elevi, care astăzi urmează clasele primare în localitatea Charlottenburg, aflată la câțiva kilometri distanță. Spațiul școlii din Buzad a fost nefolosit timp de 33 de ani și a necesitat mai multe tipuri de lucrări de reparare și consolidare.

Fiind vorba despre o casă veche în care nu a mai intrat nimeni ani buni, s-a început cu igienizarea spațiului ce cuprinde casa și grădina, apoi cu lucrări structurale la verandăși tavanul clădirii, lucrări de recondiționare a pereților clădirii, înlocuirea geamurilor, precum și recondiționarea scărilor și terasarea părții frontale a școlii. La finele proiectului Asociația DiezColectiv s-a ocupat cu decorarea și dotarea spațiului în vederea expunerii obiectelor din cadrul muzeului.

Evenimentul din 7 decembrie ce are loc între orele 18.00 și 20.00 și se desfășoară la Școala Veche din Buzad și cuprinde: prezentarea către public a mini – muzeului, o expoziție de pictură, prezentarea oficială a foișorului multifuncțional construit în cadrul Festivalului RegioEarth, desfășurat în vara acestui an.

La inaugurarea ce va avea loc vineri vor lua cuvântul viceprimarul comunei Bogda, Iasmin Iovănuț, care va vorbi despre potențialul turistic al zonei, urmat de fostul învățător al școlii din Buzad, Ioan Dorel Ramcu, apoi Vasile Aurel Toroc, autorul monografiei Buzadului, precum și Cristian Philipp, organizator al evenimentului Electroruga, ce a adus în vara acestui an un număr de 2.000 de timișoreni în satul de la poalele dealurilor Lipovei.

Acțiunea este co-finanțată de Consiliul Județean Timiș, parteneri ai evenimentului inaugural fiind Primăria Bogda, Electroruga de Buzad, ASOCIATIA REcult și The Village.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*