Educație

Elevii de liceu pot afla online ce meserii li se potrivesc cel mai bine cu ajutorul UVT

Elevii de liceu pot afla online ce meserii li se potrivesc cel mai bine cu ajutorul UVT

Elevii de liceu primesc un nou sprijin din partea Universității de Vest din Timișoara. Instituția a lansat, joi, platforma digitală YTM, destinată orientării în carieră a acestora.

Platforma permite elevilor de liceu să își testeze personalitatea, aptitudinile și interesele, generând un raport complex care le indică tinerilor testați compatibilitatea (în procente) cu diverse meserii. Pentru fiecare meserie compatibilă agreată de elev, platforma furnizează elevului informații despre programele educaționale oferite de centrul universitar din Timișoara pe care tânărul le poate urma pentru a profesa în meseria dorită.

Proiectul este binevenit, întrucât în învățământul preuniversitar elevii nu au acces la un instrument gratuit de orientare în carieră, pe care acum îl pot avea prin intermediul platformei YTM, prezentându-le acestora și programele educaționale oferite de universitățile din Timișoara. În plus, procesul de consiliere poate reduce rata de abandon din universitățile românești, care este cauzat în bună parte și de lipsa procesului de orientare și consiliere în carieră. Un alt beneficiu este și creșterea numărului de tineri care se vor decide să studieze în Timișoara.

„Consilierea oferită poate arăta elevului cel mai potrivit traseu pentru el. Reducem astfel riscul pierderii unor ani buni, pentru care se cheltuiesc sume importante, urmând specializări care nu li se potrivesc, abandonând după un an sau doi de studiu. Decizia privind traseul educațional și profesional trebuie să fie una informată, pliată pe competențele fiecăruia. Trebuie spus că platforma online nu înlocuiește rolul consilierilor de carieră din școli, ei fiind implicați în tot acest proces. Rezultatele evaluării sunt analizate și discutate de către aceștia cu elevii”, spune rectorul UVT, prof. dr. Marilen Pirtea.

În cadrul evenimentului de lansare de joi, au fost prezentate funcționalitățile platformei și au fost semnate parteneriatele de colaborare între mediul academic și preuniversitar pentru facilitarea utilizării platformei YTM în cât mai multe licee partenere din județul Timiș.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*