Cultură

Zaiafeturi, ultima premieră a anului la Teatrul „Merlin”

Zaiafeturi, ultima premieră a anului la Teatrul „Merlin”

Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin”a finalizat ultima premieră a anului 2018. Este vorba despre „Zaiafeturi”, un spectacol inspirat de „Momente și schițe” de I.L.Caragiale, în regia Mădălinei Ghițescu Petre.

Zaiafeturi, un spectacol după un text clasic recitit în cheie modernă, demonstrează – dacă mai era cazul – actualitatea marelui dramaturg, într-un concept artistic simplu, dar caracterizat de coerență și funcționalitate. Cele trei schițe alese pentru a fi parte a tripticului: Căldură Mare, Lanțul slăbiciunilor și Vizită sunt legate de personajul Politicianul care, prin intervențiile sale, aduce în scenă perspectiva vieții politice românești care poate fi foarte bine cea a secolului XXI.

Prezența lui Caragiale pe scena Teatrului pentru Copii și Tineret „Merlin” se face exact la momentul potrivit, în an de sărbătoare, și în fața unui public care face posibil ca această dramaturgie atât de tonică să își poarte pașii, cu mândrie, de-a lungul acestui secol.

Regizoarea spectacolului, doamna Mădălina Ghițescu Petre ne dezvăluie câteva idei despre conceptul artistic: „Zaiafeturi, termen literar care caracterizează chefurile mari, cu lăutari, chiolhane şi ospeţe îşi propune să unească un triptic literar, de tip balcanic, adaptare după  „Momente şi schiţe” de Ion Luca Caragiale din „Căldură mare”, „Lanţul slăbiciunilor” şi „Vizită”, precum şi cu inserţii din critica şi versurile scriitorului Ion Luca Caragiale, având ca scop primordial redescoperirea contemporaneităţii autorului pentru elevi şi adolescenţi. Proiectul este lipsit de fond muzical precum şi de efectele binecunoscute secolului nostru pentru a concentra atenţia privitorului asupra comicului, a textului şi a situaţiei create de jocul actoricesc. Un spectacol pilulă pentru esenţializarea literaturii române în an de Centenar.”

Acest eveniment cultural este parte a programului „Anul patrimoniului cultural românesc”, lansat în acest an împreună cu Consiliul Județean Timiș.

Spectacolul va avea premiera duminică, 2 decembrie 2018, de la ora 18:00, la sediul Teatrului pentru Copii și Tineret „Merlin”, iar din distribuție fac parte: Radu Popescu, Robert Copoț, Marco Adzic, Mădălina Toderaș și Cecilia Moldovan.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*