Cultură

Foto. Muzeul Banatului găzduieşte expoziţia „România în anii Primului Război Mondial – Marea Unire de la 1918 şi Banatul”

Foto. Muzeul Banatului găzduieşte expoziţia „România în anii Primului Război Mondial – Marea Unire de la 1918 şi Banatul”

Organizată cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale și al Consiliul Județean Timiș, expoziţia este dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire, moment de referință în istoria poporului român, și își propune un arc peste timp, pentru a aminti contemporanilor noştri faptul că lupta naţională desfăşurată de secole de către românii bănăţeni s-a finalizat prin unirea celei mai mari părţi a Banatului cu patria mamă – România.

Acest demers expozițional aduce în fața publicului documente şi fotografii care reliefează atât lupta națională a românilor în timpul Primului Război Mondial, cât și entuziasmul cu care românii bănăţeni, în toamna anului 1918 au participat la autodetermatinarea Banatului şi unirea sa cu România.

Alături de prezentarea foto-documentară a evenimentelor, în expoziție pot fi admirate obiecte reprezentative din patrimoniul Muzeului Național al Banatului, între care menționăm Portretul lui Titus Olariu în primul război mondial, realizat în anul 1919 de contesa Ilona Szechenyi.

Expoziția este un proiect dedicat aniversării Centenarului Marii Uniri și va fi deschisă publicului până în data de 2 martie 2019, orar de vizitare: marți-duminică, orele 10.00-18.00.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*