Cultură

„Erendira&bună-sa/remix”, spectacolul care vorbeşte despre cel mai monstruos abuz

„Erendira&bună-sa/remix”, spectacolul care vorbeşte despre cel mai monstruos abuz

„Erendira&bună-sa/remix”, cea mai nouă producție Arte-Factum în direcția de scenă a regizorului Kocsárdi Levente, readuce în 29 noiembrie, de la ora 20, în sala Studio a Teatrului Maghiar ”Csiky Gergely” din Timișoara.  Un spectacol inspirat de câteva dintre cele mai  seducătoare povești ale scriitorului Gabriel García Márquez.

„Spectacolul a  fost creat în cadrul proiectului independent Dali- Márquez –  Dostoievski.  În urma castingului deschis, el reunește tineri actori din Timișoara, Cluj –Napoca, Arad și din Republica Moldova. Inspirat de fabulosul text publicat de Márquez în 1972, cu  10 ani înainte să fie laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, am dezvoltat un laborator de introspecție teatrală, pentru a aprofunda temele de reflecție pe care le propunem în  spectacol, iar experiențele acestei cercetări alcătuiesc arhitectura show-ului nostru care începe chiar cu petrecerea lor de despărțire de studenție. Incredibila și trista poveste a candidei Erendira și a bunicii sale fără suflet, Toamna patriarhului și Un domn foarte  bătrân, cu niște aripi uriașe, scrierile lui Márquez care ne-au inspirat, sunt doar pre-texte care le dau actorilor și personajelor lor prilejul să treacă linia subțire, continuu fluidă, dintre teatru și realitate. Spectacolul nostru pune în discuție condiția actorului tânăr și  puterea lui de a discerne între ficțiune și adevăr, între realitate și ”trăirism”,  cât  de pregătiți sunt tinerii actori pentru acest joc cu focul și pentru pericolele lui, uneori înspăimântător de concrete. O altă temă supusă analizei a fost modul în care visul pătrunde în teatru și îi modifică alchimia profundă, cum acționează el asupra resorturilor intime ale teatralității.

Totodată, încercăm în acest spectacol să vorbim asumat și responsabil despre cele mai monstruoase forme despre abuz. Exploatarea sexuală a unei copile nu poate fi (doar) o poveste exotică sau o știre repetabilă,  cu care tindem să ne familiarizăm, dincolo de ficțiunea genială care ne-a inspirat, este o realitate atroce. Erendira&bună-sa este, așadar, teatru de explorare și experiment, teatru-școală și teatru- militant, însă, mai mult decât orice,  este un spectacol de teatru cu actori tineri și  talentați”, explică regizorul spectacolului.

Interpreți ai spectacolului sunt actorii Patricia Gavril, Oana Ilincăi, Marin Lupanciuc, Andrei Patcău, Dragoș Lupău, Claudiu Surmei și balerinul Alin Radu. Echipa de creație îi reunește pe  Kocsárdi Levente (regie, sound design, mișcare scenică), M.C Donici (scenografie), Olimpiu Vuia (video artist), Simona Donici (dramaturgie). Spectacolul se desfășoară în limba română.

„Erendira&bună-sa/remix” este un spectacol produs de Asociația Culturală Arte-Factum. Proiectul este cofinanțat de Consiliul Județean Timiș. Evenimentul este realizat cu sprijinul Consiliului Local, al Primăriei Timișoara și al Casei de Cultură a Municipiului.

Parteneri: Teatrul Maghiar de Stat ”Csiky Gergely” Timișoara și Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*