Cultură

Expoziţie-document la Muzeul Banatului: „România în anii Primului Război Mondial. Marea Unire de la 1918 şi Banatul”

Expoziţie-document la Muzeul Banatului: „România în anii Primului Război Mondial. Marea Unire de la 1918 şi Banatul”

Muzeul Național al Banatului sub egida Consiliului Județean Timiș vă invită vineri, 23 noiembrie, de la ora 16, la vernisajul expoziției fotodocumentare „România în anii Primului Război Mondial. Marea Unire de la 1918 şi Banatul”.

Expoziţia este dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire, moment de referință în istoria poporului român, un demers care își propune un arc peste timp, pentru a aminti contemporanilor noştri faptul că lupta naţională desfăşurată de secole de către românii bănăţeni s-a finalizat prin unirea celei mai mari părţi a Banatului cu patria mamă – România.

Expoziția este structurată în câteva teme principale prin care sunt prezentate participarea României la Primul Război Mondial, Războiul de Reîntregire Naţională şi importanţa istorică a anului 1918 în istoria românilor.

Pornind de la lupta națională a românilor în timpul Primului Război Mondial, documentele şi fotografiile expuse reliefează entuziasmul cu care românii bănăţeni, în toamna anului 1918 au participat la autodeterminarea Banatului şi unirea sa cu România.

Expoziţia accentuează şi faptul că românii bănăţeni au ales, conform principiilor votului universal, un număr important de delegaţi care au participat la Marea Adunare de la Alba-lulia, ce a hotărât unirea Banatului şi Transilvaniei cu patria mamă, România. La această mare adunare, delegaţii bănăţeni au cerut în mod imperativ unirea fără condiţii a Banatului cu România și au fost împotriva oricărei autonomii a Banatului, chiar şi provizorii, şi împotriva oricărui guvern al teritoriilor nou unite. Unirea s-a realizat pe baza actului istoric de la 1 Decembrie 1918 de la Alba-lulia, principiile sale fiind printre cele mai democratice din Europa acelor timpuri. La acest act al unirii Banatului cu România au aderat şi minorităţile din Banat: germani, maghiari, sârbi, care au convieţuit de secole cu românii.

Alături de prezentarea foto-documentară a evenimentelor, în expoziție pot fi admirate obiecte reprezentative din patrimoniul Muzeului Național al Banatului, între care menționăm Portretul lui Titus Olariu în primul război mondial, realizat  în anul 1919 de contesa Ilona Szechenyi.

Vernisajul va fi precedat de lucrările unui simpozion pe aceeași temă care va avea loc în zilele de 22 și 23 noiembrie, la Bastionul Maria Theresia, la care vor participa profesori universitari și specialiști din țară și străinătate.

Deschiderea va avea loc joi, 22 noiembrie, ora 9.00 la Universitatea Politehnica Timișoara – Sala Senatului.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*