Educație

Protecția mediului, în dezbatere la UPT, în cadrul GLOREP 2018

Protecția mediului, în dezbatere la UPT, în cadrul GLOREP 2018

Cea de-a doua ediție a Simpozionului Internațional „Global and Regional Environmental Protection” – GLOREP 2018, o manifestare de anvergură în domeniul protecției mediului, a debutat, în data de 15 noiembrie, în Auditoriumul Centrului de Conferințe al UPT, care este gazdă și organizator al manifestării, alături de Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Timișoara „Mihai I al României”, Universitatea din Petroșani, cu sprijinul Asociației Balcanice de Mediu (Balkan Environmental Association – BENA) și al Fundației Politehnica Timișoara.

Simpozionul a fost dedicat Centenarului României, astfel încât, în debutul manifestării, a avut loc un program artistic susținut de studenți ai Facultății de Muzică și Teatru de la Universitatea de Vest, care au interpretat imnul național, dar și o suită de piese corale tradiționale românești. Latura artistică a simpozionului a fost completată de o expoziție de excepție a artistului plastic Mihai Teodor Olteanu. Totodată, în holul Centrul de Conferințe al UPT au fost expuse și panouri omagiale dedicate celui ce a învins gravitația, inventatorul Traian Vuia (expozitie pusă la dispoziție de Muzeul Banatului). Nu în ultimul rând, evenimentul marchează aniversarea a 98 de ani de la înființarea Universității Politehnica Timișoara.

Președintele de onoare al conferinței, prof.univ.dr.ing. Viorel-Aurel Șerban, rectorul Universității Politehnica Timișoara, a subliniat, în cuvântul de deschidere, tematica deosebit de provocatoare a simpozionului, cu accent pe dezvoltarea durabilă, protecția mediului, schimbările climatice, educația ecologică, sănătatea publică, subiecte aflate în prim-planul dezbaterii publice. Tot în cadrul deschiderii, s-a discutat și despre insuficiența programelor universitare de studiu în domeniul protecției mediului și dezvoltării durabile, precum și de lipsa de interes a studenților pentru aceste specializări.

Evenimentul științific este dedicat problematicilor de mediu globale și regionale, făcând parte din salba de conferințe organizate de BENA, anual, în spațiul balcanic, cu specific legat de protejarea mediului. Evenimentul a inclus mai multe secțiuni științifice în cadrul cărora oameni de știință din România și din străinătate (Albania, Canada, Croația, Macedonia, Grecia, Germania, Serbia, Slovacia, Ungaria, Turcia, China, Iran) au prezentat lucrări de anvergură și au dezbătut teme din domeniile managementului de mediu și dezvoltării durabile, impactului asupra sănătății publice, schimbărilor climatice și evaluarea riscurilor de mediu, resurselor regenerabile de energie, planificarea urbană – smart cities, educația ecologică și conștientizarea publică. Volumul conferinței va fi editat și postat online, pe pagina conferinței, pentru a disemina cât mai eficient tematicile abordate de participanți.

Conferința este o contribuție și un răspuns al oamenilor de știință la eforturile generale de cercetare, care vor trebui implementate în vederea reducerii fenomenului de încălzire globală. Protejarea mediului este o datorie de onoare a fiecăruia, indiferent de pregătire, vârstă, origine sau zona unde își desfășoară activitatea sau traiul de zi cu zi.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*