Social

Ziua Veteranilor va fi marcată duminică în Garnizoana Timişoara

Ziua Veteranilor va fi marcată duminică în Garnizoana Timişoara

Ziua Veteranilor va fi sărbătorită la Timişoara, duminică, 11 noiembrie, de la orele 12.00, la sediul Batalionului 32 Cercetare Supraveghere „MIRCEA”, strada Chişodei nr. 125.

Activitatea, organizată de Brigada 18 Cercetare Supraveghere „DECEBAL”, cuprinde o ceremonie militară şi religioasă la Monumentul Eroilor Sublocotenenţi post-mortem Ioan Grosaru şi Ioan-Lucian Leuştean, în cadrul căreia se vor depune coroane de flori şi se va ţine un moment de reculegere în cinstea eroilor căzuţi la datorie în teatrele de operaţii.

La această activitate sunt invitaţi să participe veterani de război, cadre militare active, în rezervă sau retragere, autorităţile publice judeţene şi locale, elevi şi studenţi, membrii comunităţii locale.

Ziua Veteranilor a fost instituită prin Legea nr. 150 din 22.04.2014, privind modificarea şi completarea OUG nr. 82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celor decedaţi.

România se alătură, astfel, Australiei, Canadei, Statelor Unite ale Americii, precum şi altor state din Europa care, la 11 noiembrie îşi arată recunoştinţa pentru militarii întorşi din misiuni şi îşi comemorează eroii.

Ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei – intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11.00, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Semnificaţia acestei zile pentru Armata României este legată şi de faptul că pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul post-mortem Iosif Silviu Fogoraşi, primul militar român decedat în teatrul de operaţii din Afganistan.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*