Sănătate

A fost lansat proiectul Primul Zâmbet! Mamele primesc sprijin încă din primele clipe de viață ale nou-născutului

A fost lansat proiectul Primul Zâmbet! Mamele primesc sprijin încă din primele clipe de viață ale nou-născutului

Treizeci de maternități din țară vor primi cutii complete cu lucruri necesare bebelușilor, esențiale pentru primele săptămâni de viață. Proiectul vine în beneficiul a 3000 de proaspete mămici și este organizat de Kaufland România, în colaborare cu Organizația Salvați Copiii.

Cutiile conțin: haine pentru copii, produse de igienă și îngrijire, concepute special pentru pielea sensibilă a celor mici (șampon delicat, ulei de îngrijire și șervețele umede), scutece, broșuri cu informații utile din partea Salvați Copiii și alte lucruri necesare bebelușilor.

Acestă campanie este gândită a fi începutul unei bune practici în România, care să ajute mamele în noul lor rol și să le ofere informații utile legate de importanța controalelor medicale și a îngrijirii corecte a celor mici. Acest nou model de informare se adaugă eforturilor anterioare ale Organizației Salvați Copiii de implicare în reducerea mortalității infantile prin dezvoltarea de programe suport pentru mame și copii și prin dotarea maternităților și secțiilor de nou-născuți cu echipamente medicale performante.

Primii cinci ani de viață sunt esențiali în construirea unei relații emoționale sănătoase între părinți și copil, iar pentru asta mama trebuie ajutată să își îngrijească nou-născutul, să îi fie alături, să îi dedice timp de calitate, având la dispoziție lucrurile necesare.„Atunci când vin pe lume, toți copiii sunt iubiți și prin asta extraordinar de puternici. În programul pe care Salvați Copiii îl derulează pentru sprijinirea maternităților, am văzut nou-născuți fragili, prematuri de 1.000 de grame, a căror forță i-a uimit și pe medici. De aceea, este important să ne îngrijim ca fiecare mamă care naște să aibă ceea ce îi este necesar nou-născutului, pentru ca ea să se preocupe doar de zâmbetul acestuia“, a spus Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.

Proiectul cutiilor Primul Zâmbet are la bază conceptul cutiei finlandeze (The Finnish Box), oferită de guvernul Finlandei tuturor mamelor însărcinate în ultimul trimestru și care conține diverse lucruri necesare primelor zile din viața nou-născutului. Mai mult, Cutia finlandeză este și o politică publică de sănătate care a înregistrat rezultate extraordinare în scăderea mortalității infantile în această țară.

În prezent, Finlanda are cea mai mică rată a mortalității infantile din Europa: 1,7 decese la 1000 de născuți vii, în timp ce, la nivelul României, aceasta este cea mai ridicată din Europa, cu o valoare de 7 la mie, dublu față de media Uniunii Europene care a ajuns la 3,6 la mie, conform datelor Institutului Național de Statistică.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*