Cultură

Festivalul Intrada, terapii intensive de muzici contemporane

Festivalul Intrada, terapii intensive de muzici contemporane

Un torent de prime audiții absolute, cei mai importanți compozitori contemporani, muzicieni invitați din țară și din străinătate, stiluri și instrumente inedite, sunete noi și spații reinventate, muzică acusmatică și terapii intensive: totul sub genericul „Combinare. Fuziune. Unitate‟ la cel mai futurist  festival musical, Festivalul de Muzică Nouă Intrada, care se desfășoară în perioada  2 – 7 noiembrie 2018, în Timișoara.

Organizat de Filarmonica Banatul, festivalul va începe vineri, 2 noiembrie 2018, ora 19, în sala Capitol, cu un concert simfonic dirijat de Gottfried Rabl (Austria). În deschidere, Andreea Olariu va interpreta Concertul pentru pian și orchestră compus de Carmen Petra-Basacopol. Programul va continua cu trei prime  audiții absolute – Concert pentru pian  și orchestră de Volker Freidel, interpretat de Wolfgang Glemser, Magma pentru două piane și orchestră, lucrare a compozitorului timișorean Gabriel Almasi, cântată de pianiștii Adriana Dogariu și Sorin Dogariu, Fusion pentru două piane și orchestră de Andrei Tănăsescu, avându-I soliști pe Manuela Iana- Mihăilescu și Dragoș Mihăilescu- și Toccata pentru pian și orchestră de Remus Georgescu, cu pianist Andreea Dumitrescu.

Unul dintre cele mai captivante și spectaculoase evenimente ale festivalului se va desfășura sâmbătă, 3 noiembrie 2018, de la ora 19, la Bastionul Theresia – Mansardă (str. Popa Șapcă nr. 2): Imaginary changes, Concert de muzică electronică și dans, muzică la acusmonium, sintetizator și live electronics, în spațiul amenajat de arhitectul M.C. DONICI și studenții anului VI de la UPT, Facultatea de Arhitectură.  Interpreți vor fi Armando Balice, Livia Giovaninetti, Paul Ramage și Dana Paul-Giovaninetti, cu toții din Franța. Dansează Anca Florea, în coregrafia Laviniei Urcan (compania Unfold Motion).

„Un exceptional festival international de muzică nouă, aflat la ediția a V-a, e desfășoară la Timișoara între 2 și 7 noiembrie. Puteți asculta ultimele tendințe în muzică, căutări de noi sonorități, prime audiții în prezența compozitorilor și experiențe sonore mereu noi, de la concertul de deschidere din 2 noiembrie, axat pe 5 concerte pentru pian și orchestră, la muzică electronica, dans și spațiu preparat architectural de studenți ai Facultății  de arhitectură, în Mansarda Bastionului, la celebrul Trio Contraste  și câțiva poeți timișoreni. Sunt invitate de asemenea ansambluri celebre din Austria și România, tineri intrepreți timișoreni și, la final, Urgent combin Operation – jazzsimfonic opera cu terapie intensivă‟, punctează scenograful evenimentului, arh. M.C.Donici.

Duminică, 4 noiembrie 2018, de la ora 19, la Capitol, ansamblul Trio Contraste propune o seară de muzică și poezie contemporană, în care îi are invitați pe poeții Eugen Bunaru, Robert Șerban și Marcel Tolcea și ansamblul Percutissimo condus de Doru Roman.

Luni, 5 noiembrie 2018, la ora 17, la Liceul Teoretic Nikolaus Lenau (str. Gheorghe Lazăr nr. 2) se va desfășura un spectacol de poezie, muzică și proiecții. Actorul german Thomas Niese (Germania), pianistul Sorin Petrescu și percuționistul  Doru Roman vor interpreta Melodrama Fipps der Affe, după un poem de Wilhelm Busch cu proiecția desenelor poetului, cu muzica Violetei Dinescu.

Luni, 5 noiembrie 2018, ora de la ora 19,  la Colegiul Național de Artă Ion Vidu are loc evenimentul Ansambluri celebre cu Airbone extended (Austria).

Marți, 6 noiembrie 2018, de la ora 19 la Bastionul Theresia – Mansardă se desfășoară evenimentul Tineri interpreți timișoreni, cu ansamblul ATEM. Miercuri, 7 noiembrie 2018, ora 19, în Sala Capitol concertul va fi susinut Orchestra simfonică a Filarmonicii din Arad, dirijată de Cristian Neagu.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*