Administrație

Autoritățile județene, întâlnire cu reprezentanţi ai Corpului Diplomatic

Autoritățile județene, întâlnire cu reprezentanţi ai Corpului Diplomatic

Subprefectul Daniel-Cristian Franțescu, împreună cu președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra, viceprimarul Dan Diaconu, președintele executiv al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, reprezentanți ai mediului de afaceri, s-au întâlnit astăzi, la Palatul Administrativ, cu o delegație formata din reprezentanţi ai Corpului Diplomatic acreditat la Bucureşti, ambasadori și însărcinați cu afaceri, aflați în județul Timiș.

La întâlnire a participat Maria Magdalena Grigore, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Vizita se înscrie într-o acțiune mai amplă a Ministerului Afacerilor Externe, organizată cu ocazia marcării Centenarului Marii Uniri.

S-au aflat la Palatul Administrativ reprezentanți ai misiunilor diplomatice din Republica Algeriană Democratică și Populară, Republica Lituania, Regatul Hasemit al Iordaniei, Republica Cehă, Statul Israel, Malaezia, Republica Chile, Federația Rusă, Republica Bulgaria, Republica Belarus, Republica Peru, Republica Arabă Egipt, Republica Islamică Pakistan, Republica Sudan, Georgia, Republica Federală Nigeria, Republica Portugheză, Statele Unite Mexicane, Republica Armenia, Republica India, Republica Indonezia, Republica Slovacă, Republica Irak, Muntenegru, Republica Africa de Sud, Republica Tunisiană, Republica Democratică Congo.

Este o onoare să avem astăzi alături de noi un număr impresionant de reprezentanţi ai Corpului Diplomatic acreditat la Bucureşti. Mă bucur să am privilegiul de a vă întâmpina, în numele Instituţiei Prefectului, în judeţul nostru… La nivelul celor două municipii şi a Consiliului Judeţean Timiş, avem 58 de parteneriate şi acorduri de cooperare aflate în derulare sau încheiate în decursul ultimilor ani. Ţările europene cu care suntem parteneri sunt Germania, Italia, Franţa, Austria, Ungaria, Serbia, Marea Britanie, Ucraina, Republica Moldova, Spania, Belgia, Polonia, Grecia, Slovenia, Slovacia şi Letonia. În afara continentului, avem colaborări cu Statele Unite ale Americii, Republica Populară Chineză, Peru şi Vietnam.
De asemenea, 24 de comune din Timiş au nu mai puţin de 51 de înfrăţiri, parteneriate şi acorduri de colaborare cu ţări precum Ungaria, Serbia, Germania, Austria, Elveţia şi Franţa. După cum puteţi observa, o mare parte dintre asocieri includ ţările vecine cu România. Poziţionarea acestor localităţi în vecinătatea graniţei facilitează o mai mare disponibilitate pentru colaborare în scopul de a derula proiecte comune şi de a rezolva probleme de interes reciproc…
Timişoara şi-a câştigat reputaţia de cel mai important centru universitar din partea de vest a ţării şi atrage an de an studenţi, profesori şi cercetători.
Existența celor 7 universităţi din județ, dintre care 4 de stat şi 3 private, permite formarea de specialiști în toate domeniile de activitate cerute de piața muncii. În fiecare an, avem tot mai mulţi studenţi străini care aleg să studieze în Timişoara. De asemenea, universităţile noastre derulează programe de colaborare de tip Erasmus şi nu numai, cu universităţi similare din întreaga lume.În anul universitar 2018-2019 la cele patru universități de stat din județul nostru sunt înscriși un număr de 39.138 studenți. Dintre aceștia un număr de 3.250 sunt studenți străini, din 78 țări.
Putem concluziona că județul Timiș se află printre primele județe din punct de vedere al investițiilor străine, al nivelului de trai al populației și al forței de muncă calificată. Toate acestea i-au conferit acestuia statutul de important și atractiv centru economic al României, un partener credibil de afaceri și cooperare”, a afirmat subprefectul județului Timiș,Daniel-Cristian Franțescu.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*