Secretarul de stat Alexandru Potor a participat, joi, la Buziaș, la cea de-a cincea Conferință Regională PNDR 2014-2020. Alături de secretarul de stat au fost prezenți la eveniment directorul general adjunct al Autorității de Management pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală, Carmen Boteanu, directorul general adjunct al Agenției de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR), Daniel Crunțeanu, experți din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, dar și ai Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.
În cadrul evenimentului au fost dezbătute subiecte ce vizează acțiunile de sprijinire a tinerilor fermieri, serviciile de consiliere și asociere prin PNDR 2014-2020, în contextul schimbării generațiilor în agricultură și întineririi populației mediului rural, temă de interes major pentru viitoarea Politică Agricolă Comună. Cu această ocazie, reprezentanții AFIR au susținut prezentări privind stadiul măsurilor de investiții PNDR 2014-2020, iar oficialii APIA au detaliat stadiul măsurilor din PNDR 2014-2020 gestionate de către această instituție.
„Este crucial ca producția agricolă obținută de fermieri să fie procesată în țară pentru ca valoarea adăugată, locurile de muncă, taxele și impozitele să fie menținute în România. Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale a deschis o sesiune de primire a proiectelor investițiilor de procesare în care pot fi primite cereri până la o valoare totală de 400 milioane euro. Sesiunea va fi activă până la sfârșitul lunii decembrie și am primit deja cereri de aproximativ 140 milioane Euro. Așteptăm în continuare potențialii beneficiari”, a afirmat Alexandru Potor.
Totodată, au luat parte la eveniment reprezentanți ai Fondului de Garantare a Creditului Rural și ai Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, care au detaliat instrumentele financiare gestionate – aspecte de interes major în implementarea proiectelor finanțate prin PNDR 2014-2020, precum și condiții specifice de accesare a acestora.
În a doua parte a conferinței, va fi abordat subiectul dezvoltării locale plasate sub responsabilitatea comunității locale. Vor fi prezentate câteva proiecte de succes din zona Timiș și va fi făcută și o descriere a Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală, instrument de promovare a obiectivelor și rezultatelor PNDR.
Cei care vor susține prezentări sunt vicepreședintele Federației Naționale a GAL-urilor, președintele Federației GAL-urilor Urbane, experți din cadrul Serviciul LEADER și Investiții nonagricole și ai Serviciul RNDR, AM- PNDR și alții.