Sănătate

Românii mănâncă mult și prost. Greșelile făcute în privința alimentației

Românii mănâncă mult și prost. Greșelile făcute în privința alimentației

Românii înfulecă mai mult cu 35 de kilogarme de pâine faţă de media europeană şi de cinci ori mai puţin pește. Mâncatul deasupra tastaturii a devenit pentru mulţi un obicei zilnic şi pe deasupra mai şi aruncăm o grămadă de mâncare.

Specialiştii ne avertizează că toate aceste obiceiuri nesănătoase lasă urme grave asupra sănătăţii. Dovadă, 55 la sută dintre adulţi au kilograme în plus, iar 20 la sută sunt obezi.

Cum am ajuns că mai bine de jumătate dintre români să constate că au o problemă atunci când se urcă pe cântar? Totul pleacă din farfurie, 35 la sută dintre români spun că nu iau niciodată micul dejun.

Peste un milion au o singură masă pe zi, evident, hipercalorică – şi în jur de 400.000 au mai mult de 6 mese în fiecare zi. Adică, obiceiuri nesănătoase.

Un român consumă 95 de kilograme de pâine pe an, cu 35 de kilograme mai mult decât media europeană. Pește mâncăm de 5 ori mai puţin, iar de fructe şi legume se ating zilnic, doar 35 la sută dintre români, în timp ce media europeană este de 65 la sută.

INS: „Statisticile naţionale ne confirmă că noi, în comparaţie cu europenii, consumăm multă pâine. Pentru sănătate înseamnă aport de amidon, de glucide, deci inversarea piramidei care ar trebui să pună la bază un consum mare de legume şi fructe.”

Obiceiurile nesănătoase se traduc în boli cardiovasculare, diabet, hipertensiune, boli cronice.

CEO, Dana Santeju: „Conform unor studii, peste 50 la sută din angajaţii români alocă sub o jumătate de oră mesei de prânz. Asta înseamnă că îşi iau masa pe tastatură. Nu le permite timpul să iasă în afara biroului. La nivel european este 23 la sută procentul celor care alocă aşa de puţin timp meselor de prânz.”

Angajat: „Foarte des mi se întâmplă să mănânc la birou, ceea ce nu te ajută să te desprinzi din mediul de lucru. Nu te bucurai de acea masă, poate nici nu te săturai. Se vede clar, dacă ai grijă cu masă şi cu ceea ce mănânci, oboseala dispare. Este singurul lucru pe care eu îl recomand tuturor.”

Pentru că ne cumpărăm în grabă mâncare, luăm în cantităţi prea mari. Zilnic aruncăm cam o porţie de mâncare.

În România, o persoană aruncă zilnic în jur de 350 de grame de mâncare, ajungând să risipească anual cam 129 de kilograme de alimente. Ce risipim? În primul rând, mâncare gătită(24%). Apoi fructe(22%), legume(20), produse de panificaţie(11%), produse lactate şi carne(1%).

În lipsa unei schimbări de mentalitate, până în 2030 o treime din bugetul Sănătăţii va fi consumat pe tratamente conexe obezității: diabet, boli de ficat şi de inimă.

Sursa: stirileprotv.ro

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*