Eveniment

Două călăuze reținute pentru trafic de migranți

Două călăuze reținute pentru trafic de migranți

Poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara au depistat doi cetățeni irakieni care au sprijinit 14 migranţi, cetățeni din Irak şi Iran,  să treacă ilegal frontiera din Serbia.

Cele două călăuze au fost reținute pentru 24 de ore, iar cetăţenii iranieni au fost predați  autorităţilor sârbe  în baza acordului de readmisie.

În data de 14 octombrie, poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara au desfăşurat o acţiune specifică pe linia combaterii migraţiei ilegale în zona de competenţă. Astfel, agenţii au identificat, în Timişoara, 14 cetățeni străini, care nu vorbeau limba română. Având în vedere faptul că persoanele în cauză (5 bărbați, 4 femei și 5 minori) nu îşi justificau prezenţa în zonă, acestea au fost duse la sediul instituției pentru cercetări. În acelaşi timp, extinzând cercetările, polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Deta au reținut, între localitățile de frontieră Giera și Toager, alţi doi cetățeni străini.

În cadrul verificărilor, s-a stabilit că din grupul format din 14 persoane, fac parte  șase cetăţeni din Irak și opt din Iran, adulţii având vârste cuprinse între 22 şi 39 de ani, iar copiii între 1 şi 13 ani.

De asemenea, în cadrul cercetărilor s-a mai stabilit că cele două persoane depistate de către lucrătorii din cadrul Sectorului P.F. Deta sunt cetățeni irakieni, Y.J. si A.Z., în vârstă de 20, respectiv 33 de ani și aveau rol de călăuze. Cei doi au sprijinit grupul de migranţi să treacă ilegal frontiera din Serbia în România, cu scopul de a ajunge într-un stat din vestul Europei.

În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trecere frauduloasă a frontierei de stat, pentru cei 14 migranţi, respectiv trafic de migranţi pentru cei doi cetățeni irakieni, la finalizare urmând a fi luate măsurile legale ce se impun. Pe numele celor doi cetățeni irakieni, călăuzele grupului, au fost emise ordonanțe de reținere pentru 24 de ore.

Totodată, au fost contactate autorităţile de frontieră din ţara vecină în vederea cercetării evenimentului, cei opt cetăţeni iranieni fiind predați autorităţilor sârbe în baza acordului de readmisie, iar ceilalţi au fost preluați de Centrul de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Timişoara până la finalizarea cazului.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*