Administrație

Primarul comunei Giarmata: “Sper că în luna noiembrie să facem achiziția de proiectare pentru canalizare”

Primarul comunei Giarmata: “Sper că în luna noiembrie să facem achiziția de proiectare pentru canalizare”

O comună aflată în plină dezvoltare, atât în sfera economică privată, cât și în cea a infrastructurii publice, se confruntă cu lipsa canalizării. Este vorba despre Giarmata, localitate situată aproape de Timișoara.

Populația de 8.000 de locuitori nu beneficiază nici în 2018 de canalizare. Sursele financiare necesare pentru reabilitarea și refacerea nevoilor comunei sunt însă active. Pentru extinderea și reabilitarea rețelelor de utilități, Giarmata se află în masterplanul operatorului regional Aquatim.

Noi suntem în faza în care avem sursele financiare pentru toată canalizarea în comună, dar suntem cuprinși într-un masterplan al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Apă-Canal al județului Timiș și care prin intermediul ei, cu operatorul Aquatim se accesează 160 milioane euro de la Bruxelles pentru această lucrare în județul Timiș. Din păcate, acest proiect e început din 2014 și nici până acum licitația de proiectare nu e începută. Ceea ce este îngrijorător și foarte rău pentru noi. Întârzie foarte mult, iar oamenii nu mai au răbdare. Sper că în luna noiembrie să facem această achiziție de proiectare, care durează până în luna mai 2019, apoi urmează licitația de lucrări. E un proces lung. Ceea ce este mai rău, canalizarea în Giarmata nu este individuală, ci este legată de Timișoara. Deci, această investiție nu acoperă în totalitate comuna, pentru că atâția bani ne-au dat. Atunci, Primăria Giarmata a accesat și alți bani în așa fel încât cu banii ceilalți să putem să completăm rețeaua împreună cu masterplan și să se finalizeze. Am început din banii primiți de la Ministerul Dezvoltării pe PNDL 1 și am introdus canalizare pe trei străzi. Prin PNDL 2 avem finanțare de 11 milioane lei pentru canalizare și introducerea apei în satul vecin, Cerneteaz. Tot pentru canalizare avem 2 milioane și jumătate de euro pe AFIR, proiect pentru apă și canalizare într-un cartier nou cu 500 de case. Cea mai mare problemă a noastră este întârzierea acestui proiect mare. Din păcate nu putem face nimic și tot așteptăm”, a explicat  primarul comunei Giarmata, Virgil Bunescu.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*