Administrație

Timişoara marchează încă o premieră: primul oraş din ţară cu transport în comun pe apă

Timişoara marchează încă o premieră: primul oraş din ţară cu transport în comun pe apă

În anul 1869, pe Bega s-au făcut primele curse de pasageri, Timişoara devenind astfel primul oraş de pe teritoriul României care utiliza acest mijloc de transport în comun. Transportul de pasageri pe canal a cunoscut un vârf de circa 500.000 pasageri în anul 1944. Navele de pasageri au fost retrase în anul 1967.

Iată că, joi, Timişoara a devenit primul oraş din România cu transport public în comun naval, pe Canalul Bega.

„La transportul public cu autobuze/minibuze, troleibuze, tramvaie şi biciclete, astăzi se adaugă cel cu vaporaşe pe Bega, după mai bine de o jumătate de secol. Avem astfel cinci subsisteme de transport public în concept intermodal, fiind singurul oraş din România sub acest aspect şi unul din nu multele din Europa întreagă”, a declarat joi primarul Nicolae Robu.

Capacitatea fiecărui vaporetto este de 50 de locuri, exclusiv pe scaune, şi se va naviga cu o viteză maximă de 12 km/h, iar în zona podurilor – 5 km/h. Deşi edilul timişorean voia gratuitate totală pentru acest tip de transport alternativ nepoluant, consilierii locali au decis ca preţul unui bilet să fie de 1 leu pe călătorie, indiferent de distanţa parcursă, de scutire de la plata biletului de îmbarcare beneficiind toate persoanele care au gratuitate pe celelalte mijloace de transport în comun.

Vaporaşele vor circula ca mijloc de transport în comun de luni până vineri, între orele 07.00 – 18.00, iar în week-end vor circula între orele 11.00 – 18.00, gratuit, pentru agrement.

„Biletele se vor vinde la îmbarcare, iar călătorii vor fi chestionaţi de personalul navigabil la ce staţie coboară, pentru a vedea solicitările lor, în vederea ajustărilor staţiilor de îmbarcare/debarcare”, a precizat Robu.

Cele şapte vaporaşe au fost cumpărate cu fonduri europene.

 


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*