Utile

Exo-RO: „Planeta” Aquapic, explorată de liceeni pasionați de robotică

Exo-RO: „Planeta” Aquapic, explorată de liceeni pasionați de robotică

Centrul experimental pentru copii Aquapic, de la fosta Uzină de Apă Industrială din Timișoara, va găzdui între 28 noiembrie și 2 decembrie competiția națională de rovere Exo-RO. Competiţia, organizată de Agenţia Spaţială Română (ROSA) și ESERO România – Biroul European de Resurse pentru Educație Spațială, cu sprijinul Banat IT și al Universității de Vest din Timișoara, se adresează tinerilor pasionați de robotică și simulează un scenariu de explorare a unei planete necunoscute.

Participanții trebuie să ducă la bun sfârșit două misiuni importante, în cadrul scenariului propus de organizatori. Aceștia vor explora terenul cu ajutorul unor rovere (vehicule) teleghidate, de mici dimensiuni, construite chiar de ei și vor stabili dacă mediul explorat poate susține viața. Bazinul de decantare al fostei uzine devine, pentru Exo-RO, lumea acvatică necunoscută a… „planetei” Aquapic.

Doritorii se pot înscrie în concurs prin completarea și trimiterea formularului disponibil pe site-ul organizatorilor (http://www.esero.ro/?p=655), până la 14 octombrie. Competiția este deschisă elevilor de liceu cu vârste între 14 și 19 ani, organizați în echipe mixte de 3-4 persoane și coordonaţi de către un instructor. Nu se percep taxe de înscriere. Exo-RO este la a treia ediție, mediile explorate înaintea „planetei” Aquapic fiind Vulcanii Noroioși din județul Buzău și salina Târgu-Ocna. Obiectivele Exo-RO sunt de a stimula interesul tinerilor faţă de domeniul spaţial şi de a creşte calitatea învăţământului prin formarea de competenţe profesionale.

Societatea Aquatim se implică în proiecte educaționale și încurajează tinerii să se apropie de știință și tehnologie. Centrul Aquapic a fost realizat în anul 2017 de fundația Aquademica, Asociația Urban Survey și Aquatim, cu sprijinul ING Bank România, fiind câștigător al unei finanțări nerambursabile de 75.000 Euro, prin concursul Urbaniada.  Centrul se adresează copiilor dornici să învețe despre apă și mediu și promovează educația non-formală, prin joc și experiment. În anul 2018, Aquapic a avut peste 2.000 vizitatori, elevi și preșcolari însoțiți de cadre didactice.

Planeta Aquapic își va dezvălui secretele la Exo-RO tinerilor exploratori, susținătorilor acestora dar și celor care vor să facă o călătorie în timp, vizitând Uzina de Apă Industrială, o frumoasă clădire de patrimoniu, construită în 1916 de Laszlo Szekely.

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*