Politic

Deputatul Marian Cucșa: “Numărul interceptărilor a scăzut cu 70% de la denunțarea protocoalelor cu SRI”

Deputatul Marian Cucșa: “Numărul interceptărilor a scăzut cu 70% de la denunțarea protocoalelor cu SRI”

Numărul interceptărilor a scăzut cu 70% de la denunțarea protocoalelor cu SRI. Este afirmația făcută de deputatul Marian Cucșa, vicepreședintele Comisiei de Control SRI. Potrivit acestuia, în ultimii doi ani tot mai puține persoane din România au fost interceptate.

În plus, vicepreședintele Comisiei de Control SRI a subliniat faptul că numărul mandatelor de interceptare au scăzut cu 70% din 2016 până în prezent, ca urmare a denunțării protocoalelor cu SRI. “Din 1990 până în prezent au fost 536 de protocoale între SRI şi diverse instituţii. Partea bună este că au fost denunţate protocoalele între SRI şi autorităţile din justiţie. Punctul meu de vedere în ceea ce priveşte protocoalele l-aţi putut vedea în nenumărate rânduri, că nu sunt necesare aceste protocoale. Avem un cadru legal în baza căruia trebuie să funcţioneze SRI în colaborare cu alte instituţii, atât DNA, parchet, ministere, prefect, prefecturi, preşedinţi de consilii judeţene, sunt beneficiari legali de informaţii. Există o bază legală care spune că în momentul în care SRI are o informaţie care vizează activitatea DNA, Parchetul, e obligat să transmită informaţia mai departe. Rolul SRI e de a preveni şi de a proteja cetăţenii, nu de a-i intercepta. Au fost 311.000 de mandate de interceptare din 2004 până în 2016, la decizia Curţii. De când nu mai sunt protocoalele în vigoare, numărul mandatelor de interceptare a scăzut cu 70%. Siguranţa naţională nu este pusă la îndoială. Din discuţiile pe care le-am mai avut cu cei din SRI şi controale, cei mai bucuroşi că nu mai colaborează în baza protocoalelor sunt ofiţerii SRI, pentru că lucrau mult mai mult pentru a face diverse activităţi pentru DNA sau alte instituţii ”, a declarat deputatul Marian Cucşa, vicepreședinte al Comisiei de Control SRI.

Deputatul ALDE spune că până la sfârșitul acestui an va exista o variantă de modificare a legilor din domeniul securității naționale.

 


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*