Două echipamente medicale noi, singurele în regiunea de vest a țării, în valoare totală de 36.000 euro, au fost donate Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii ”Louis Țurcanu”din Timișoara de către Organizația Salvați Copiii Filiala Timișoara în colaborare cu Aptiv România.
Donația, care curpinde o masă de operație pentru intervenții de chirurgie robotică și un aparat de monitorizare a gradului de analgezie la copii, a fost realizată în cadrul programului de combatere a mortalității infantile derulat de Salvați Copiii România și a fost posibilă datorită sprijinului financiar oferit de Aptiv – Technology Services & Solutions SRL. Cu aceste echipamente medicale a fost dotată Secția de chirurgie pediatrică din cadrul spitalului, care este una extrem de importantă pentru regiunea de vest.
România este pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește rata mortalității infantile (7,3 la 1.000 de copii născuți vii în 2016). În județul Timiș, rata mortalității infantile a fost, în 2016, de 7,5 la mia de copii născuți vii, dublă față de media raportată la nivelul Uniunii Europene.
În cei șase ani de când Organizația Salvați Copiii sprijină unitățile spitalicești și, implicit, comunitatea din județul Timiș, cu ajutorul companiilor și miilor de donatori care s-au alăturat campaniilor de strângere de fonduri, au fost dotate cu echipamente medicale: Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ”Louis Țurcanu”, Spitalul Municipal de Urgență și Spitalul Județean de Urgență din Timișoara. Valoarea totală a acestor donații se ridică la suma de 181.000 de euro.
Echipamentele medicale insuficiente reprezintă o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvați Copiii privind situația maternităților din România – 13% dintre maternitățile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuții prematuri, 56% dintre maternitățile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator și 14% dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii. “În România, spitalele de copii, maternitățile și secțile de nou-născuți au în continuare nevoie de sprijin, în așa fel încât efortul medicilor să fie susținut de dotari la standarde moderne, care să ajute copiii aflați în nevoie să supraviețuiască. Pentru Organizația Salvați Copiii, dotarea secţiilor care îngrijesc copii aflați în nevoie este o prioritate, iar contribuția organizației noastre este posibilă și datorită sprijinului primit din partea companiilor cu dorință de a susține comunitatea. În Timişoara, acestă contribuţie va salva vieţile copiilor ce au nevoie de intervenție chirurgicală de o mare finețe, dar va asigura şi o monitorizare a gradului de anestezie la copii, toate acestea conform celor mai înalte standarde“, a declarat dr. Mihai Gafencu, Preşedinte Salvaţi Copiii şi medic pediatru în cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu”.
“Echipa Aptiv Romania este mândră să se alăture acestei inițiative valoroase, întrucat ne angajăm să construim și să menținem relații importante în comunitatea în care trăim și lucrăm. Îmbunătățirea calității vieții a făcut parte din cultura și valorile noastre organizaționale și, în acest sens, implicarea activă în societate prin proiecte educaționale sau de responsabilitate socială este o parte importantă a activității noastre. Această inițiativă face parte din parteneriatul nostru pe termen lung cu Organizatia „Salvați Copiii România “, a declarat Delia Izvernari, HR Manager – Aptiv Sannicolau Mare.
Responsabilitate Socială la Aptiv: Aptiv continuă să creeze relații puternice cu comunitățile și autoritățile locale pentru a fi perceput ca un partener de baza și un bun cetățean corporativ. Prin colaborarea cu comunitatea locală, Aptiv continuă să identifice modalități de a “da înapoi” și de a investi în expertiza generațiilor viitoare.
Dotarea făcută secției de chirurgie a Spitalului de Copii ”Louis Țurcanu” este parte a amplului program pe care Organizația Salvați Copiii România îl derulează în beneficiul maternităților si spitalelor, din anul 2012. Numai în 2017, Salvați Copiii Romania a dotat 38 de maternități din 32 de localități, cu echipamente medicale în valoare totală de 720.000 de euro. În cei șase ani de când organizația a transformat într-o prioritate salvarea copiilor născuți prematur, prin dotarea maternităților, trei milioane de euro au fost investite pentru achiziționarea de aparatură medicală indispensabilă.
Totodată, Organizația Salvați Copiii Filiala Timișoara, cu sprijinul Aptiv România, va derula, începând cu luna septembrie, un proiect dedicat copiilor vulnerabili din or. Sânnicolau Mare, jud. Timiș. Proiectul ”Să creștem împreună” va fi implementat pe parcursul unui an de zile și vizează reducerea impactului negativ asupra copiilor, impact ce este asociat abuzului parental și migrației părinților pentru munca în străinătate, prin dezvoltarea serviciilor de intervenție directă, care să conducă la o mai bună protecție a copiilor aflați în risc de abuz, rămași singuri acasă sau cu o situație socio-economică precară.