Educație

Universitatea Politehnica Timișoara, la Noaptea Cercetătorilor Europeni

Universitatea Politehnica Timișoara, la Noaptea Cercetătorilor Europeni

Noaptea Cercetătorilor Europeni, un eveniment inițiat în anul 2005 și care s-a bucurat de un succes extraordinar, va avea loc anul acesta în 28 septembrie, în 300 de orașe din toată lumea și 20 din România.  În Timișoara, Noaptea Cercetătorilor Europeni va avea loc la Nokia Campus, Bd. Republicii Nr. 21, între orele 17:00-22:00.

Dintre orașele din țară, Timișoara va avea cei mai mulți expozanți, circa 50, iar Universitatea Politehnica Timișoara își respectă blazonul de instituție de învățământ superior de educație și cercetare avansată, participând la eveniment cu mai multe lucrări ce fac dovada nivelului la care se situează.

Dintre lucrările ce vor fi prezentate de studenții și cadrele didactice ale UPT menționăm un sistem de irigare automatizată cu monitorizare și comandă la distanță, un sistem de afișaj rotativ cu LED-uri, bazat pe persistența vederii, cu control wireless, un pod de autostradă inovativ și integral cu trei deschideri, un sistem de detecție de obiecte folosind rețele neoronale profunde, un convertor hibrid cu două intrări, un dispozitiv de deplasare cu braț robotic comandat wireless, un stand didactic demonstrativ pentru studiul sistemelor de distribuție variabilă Mercedes, un filtru de aer supraaspirant pentru creșterea performanțelor motoarelor cu ardere internă. La eveniment va participa și deja cunoscuta echipă de studenți VisionX, care a realizat un sistem, bazat pe inteligența artificială, ce poate citi, interpreta și pune diagnostice pe baza radiografiilor. Un caz special este al unui student care s-a născut surdo-mut și a beneficiat de un implant cohlear abia la 15 ani. Acum este student la UPT, la Inginerie Medicală, a construit singur o imprimantă 3D, iar ca aplicație va prezenta și va imprima 3D, în cadrul evenimentului, mai multe modele de cochlee, deosebit de utile în medicină. O lucrare inedită este și MicroU, o alternativă ecologică şi multifuncţională la etuiul de ochelari, cu rol de protecţie și, totodată, de curățare a acestora, fără a mai apela la şerveţelele umede, greu reciclabile.

 


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*