Social

Deținătorii de câini periculoși sau agresivi, în atenția polițiștilor

Deținătorii de câini periculoși sau agresivi, în atenția polițiștilor

Poliția Română desfășoară constant activități preventive și controale pentru a reduce riscurile producerii unor evenimente negative în care sunt implicați câini agresivi sau periculoși!

În primul trimestru al anului 2018, în urma activităților și verificărilor polițiștilor, au fost constatate 74 de infracțiuni și aplicate 459 de sancțiuni contravenționale, pentru nerespectarea legislației în domeniu.

În perioada septembrie – decembrie 2018, Poliția Română desfășoară acţiuni de prevenire a oricăror incidente în care sunt implicaţi câinii periculoşi sau agresivi şi de verificare a modului de respectare a legislaţiei privind regimul de deţinere al acestora.

Odată cu avantajele pe care le aduce deţinerea unui câine, apar şi riscurile, în special pentru proprietarii unor anumite rase de câini. Este important ca deținătorii sau proprietarii acestor categorii de câini să cunoască și să respecte legislația în domeniu. Activitățile polițiștilor, în cooperare și cu alte instituții (structuri județene ori regionale ale Asociației Chinologice Române, ale Direcțiilor Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, precum și medici veterinari), urmăresc aplicarea cu fermitate a prevederilor legale din acest domeniu, atunci când se constată abateri de la normele legale incidente.

La nivel național, se înregistrează o scădere a numărului de câini aparținând categoriei I (-107 exemplare), pe când numărul de câini aparținând categoriei II este în creștere (+948 exemplare).

Pentru ca astfel de cazuri să nu se mai întâmple, este foarte important ca dumneavoastră, deținătorii sau proprietarii de câini din categoria celor AGRESIVI sau PERICULOȘI, să cunoașteți ce reguli trebuie respectate pentru a vă bucura de ”prietenii” patrupezi, în siguranță și legalitate.

În primul rând, puteți fi proprietari sau deţinători de câini periculoși ori agresivi doar dacă aveți cel puțin 18 ani și nu ați fost condamnaţi pentru săvârşirea unei infracţiuni contra persoanei. De asemenea, trebuie să înregistrați câinii la Asociaţia Chinologică Română şi să depuneți la sediul poliţiei, în a cărei rază este situat imobilul în care este deţinut câinele, o adeverinţă în fotocopie, eliberată de respectiva asociație.

Pe lângă faptul că trebuie să cunoașteți modalități de control ale propriului câine, atunci când acesta reacționează pe baza instinctelor predominante, când ieșiți pe stradă cu un câine de luptă şi de atac, este obligatoriu să poarte botniţă şi să îl ţineți în zgardă şi lesă sau ham.

Cu ei nu puteți merge în localuri publice, în mijloacele de transport în comun, precum şi în alte locuri publice, cu excepţia drumurilor publice şi a căilor de acces către acestea.

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*