Economic

ANAF ia măsuri împotriva comercianților cu case de marcat vechi

ANAF ia măsuri împotriva comercianților cu case de marcat vechi

Controalele ANAF la firmele ce utilizează case de marcat arată că încă sunt foarte mulți comercianți la nivel de țară ce nu le-au schimbat cu noile modele avizate, cu jurnal electronic. Potrivit normelor din legea prevenirii, în prima etapă, operatorii economici care nu au făcut încă schimbarea, primesc un avertisment.

În curând, însă, se vor aplica amenzi între 8.000 și 10.000 lei și se poate dispune chiar sistarea activității economice a firmei până la intrarea în legalitate.

Circa 800.000 de firme trebuie să-și înlocuiască aparatele de marcat vechi cu cele cu jurnal electronic, data limită pentru companiile plătitoare de TVA fiind 1 septembrie, iar pentru cele neplătitoare de TVA, 1 noiembrie.

La finalul lunii august, chiar înainte de expirarea primului termen, s-a constat că au fost instalate în jur de 30.000 de case conforme cu noile prevederi legislative, din cele 100.000 utilizate de către operatorii mari și mijlocii. ANAF a emis în total aproape 32.000 de certificate de atribuire a numărului unic de înregistrare pentru peste 44.000 de aparate de marcat.

„Dacă în lunile iunie și iulie vânzările au fost similare celor din anii precedenți, începând cu a doua jumătate a lunii august vânzările au crescut de 4-5 ori, odată cu apropierea termenului limită de schimbare a caselor de marcat pentru contribuabilii mari și mijlocii. Ne așteptăm ca în perioada următoare să crească cererea de case de marcat de cel puțin 10 ori, întrucât termenul limită pentru contribuabilii mici este de 1 noiembrie. Foarte mulți comercianți lasă pentru ultimile zile decizia de a schimba casele de marcat”, a spus Florin Băjan, director general la Zeus Service.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*