Social

După pesta porcină, o nouă boală riscă să afecteze zootehnia românească

După pesta porcină, o nouă boală riscă să afecteze zootehnia românească
Adora Beauty

O nouă boală amenință afacerile crescătorilor de animale din România. Este vorba despre pesta rumegătoarelor mici. Boala face ravagii printre efectivele de ovine și caprine, cu un procent de mortalitate care poate ajunge la 70% și a fost semnalată deja în șase localități din sud-vestul Bulgariei.

Prof. univ. dr. Ioan Pădeanu, de la Facultatea de Zootehnie și Biotehnologie a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului, atrage atenția asupra simptomelor acestor boli.

“O temperatură foarte ridicată, de 40 de grade la început, apoi ochii lăcrimează puternic, nasul și apoi în gură apar tot felul de ulcerații și limba devine albă. Se produc tot felul de modificări la nivelul organismului interior, se necrozează ficatul, splina. Apare la tineret, la trei – patru luni, în special la capre și are o rată de mortalitate se spune în cercetări de 50 – 80%, foarte ridicată. La tineretul ovin este mai mică această rată. Cele care trec prin boală devin imune toată viața”, a explicat prof. univ. dr. Ioan Pădeanu la Radio Timişoara.

Boala este produsă de un virus și până acum nu s-a descoperit un tratament eficient, așa că importantă este prevenția spune prof. Ioan Pădeanu.

“Preventiv trebuie să avem o igienă foarte bună. Se transmite prin contact și la capre și la oi. Să nu fie înghesuială mare prin padocuri. Boala apare foarte rar în statele care au pășuni îngrădite și animalele nu stau în turme. Ca și la pesta porcină, nu afectează omul. Dar omul poate duce mai departe. Acest virus rezistă și el în produsele de carne în timp, dar este foarte sensibil, la 50 de grade dispare, la dezinfectanți. Eu, ca tehnolog, insist pe măsurile de igienă”, spune prof. univ. dr. Ioan Pădeanu.

Chiar dacă pesta rumegătoarelor mici este departe încă de granițele României, ea produce deja efecte nedorite printe crescătorii de ovine și caprine.

“Din păcate, prețul a scăzut, mă doare sufletul să vă spun, șocant de mic, de la vreo opt lei la cinci lei și chiar mai puțin. Se crează o psihoză din asta”, spune profesorul Pădeanu.

Efectul este resimțit din plin de oierii care riscă să intre în iarnă cu efective mai mari decât și-au propus, în cazul în care nu doresc să își vândă oile la prețul pieței, mai cu seamă că târgurile de animale s-au închis din cauza pestei porcine.

Friends Arena

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*