Turism

Tu ce faci weekendul viitor? Începe Festivalul Dovleacului la Kikinda

Tu ce faci weekendul viitor? Începe Festivalul Dovleacului la Kikinda

În fiecare toamnă, Kikinda devine pentru câteva zile centrul Europei datorită dovleacului. Astfel, în perioada 20 – 23 septembrie 2018 la Kikinda se desfășoară cea de a 33-a ediție a Festivalului Dovleacului.

Totul a început cu mult timp în urmă când, pentru a descrie cât de plată este regiunea Kikinda, oamenii aveau o vorbă: „Te urci pe dovleac şi vezi întreaga Kikinda”, fapt pentru care în perioada evenimentului „Zilele dovleacului“ localnicii, şi nu numai, concurau pentru alegerea celui mai lung şi celui mai dur dovleac.

Sâmbătă are loc deschiderea oficială. Însă, din zorii zilei începe concursul de pregătire a celor mai diversificate mâncăruri pe baza de dovleac. Apoi urmează ceva specific, micul dejun tradițional bănățean, unde cel mai important loc îl ocupă evident, dovleacul. Potrivit organizatorilor,“Mic dejun tradițional bănățean” este de fapt o competiție între femeile din zona pentru pregătirea acestuia în mod tradițional. “Zilele Dovleacului” reprezintă de fapt legătură dintre trecut și tradiție, dar și viitor. “Jocurile și concursurile cu dovleacul”, cum ar fi alergatul cu dovleacul în mână, concursul de mâncat semințe și plăcinte de dovleac pentru copii din școlile generale la fel și realizarea de măști. După realizarea măștilor, trupa veselă reprezentanta de tinerii din Kikinda și oaspeții lor din grădinițele comunelor  vecine se prezintă într-un program de carnaval organizat în centrul orașului, îmbrăcați în haine realizate din păpușoiul de porumb, saci de cânepă și din roadele toamnei, toate acestea fiind însoțite de cântece și recitare.

Seară, un juriu de specialitate va măsură cel main mare dovleac și mai greu. Până acum, campionul absolut a deținut un dovleac de 295cm (la ediția din 2017), iar cel mai greu dovleac a cântărit până acum în Kikinda a avut 507 kg (la ediția din 2014). La Muzeul Popular în fiecare an se organizează și o expoziție de picture naivă, precum și lucrări artistice și literare ale elevilor din școlile generale și licee.

 


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*