Cultură

Expoziţia “Porțelan și sticlărie din România socialistă”, la Muzeul Național al Banatului

Expoziţia “Porțelan și sticlărie din România socialistă”, la Muzeul Național al Banatului

Muzeul Național al Banatului este în luna septembrie gazda unei inedite expoziții intitulate “Porțelan și sticlărie din România socialistă. Pe urmele Liei Eugenia Costin”.

Expoziţia își propune să contureze un profil de colecționar tipic pentru România din perioada 1960-1989, cu apetență pentru obiectele de porțelan și sticlărie produse în fabricile românești. Aceste piese: pahare pentru șampanie, vin, coniac, lichior, țuică, oranjadă, apă și bere, boluri, cupe, flacoane și carafe, bomboniere și vase pentru flori, bibelouri, provin din aceeași sursă – casa Liei Eugenia Costin (1934 – 2017) din Timișoara. “Este o expoziție dintr-o donație, care ne trezește amintiri frumoase din perioada socialistă. E o expoziție realizată fără costuri, pe care Marius Cornea a reușit să o facă fără a necesita fonduri din partea CJ”, transmite directorul Muzeului Național al Banatului, Claudiu Ilaș.

Expoziția mai cuprinde o selecție importantă de macrameuri, dantele și broderii din colecția de textile a Muzeului Național al Banatului, piese realizate în perioada 1940-1980 de către Eugenia Crețu, mama Liei Eugenia, respectiv de Elisabeta Costin, soacra acesteia. Fotografii și accesorii din garderoba Liei Eugenia Costin (șiraguri de mărgele, pălării, mănuși, pantofi) completează imaginea unui cetățean al Republicii Socialiste România cu apetență pentru obiectele de porțelan și sticlărie, expoziția devenind o POVESTE despre UNUL DINTRE CEI MULȚI.

Este casa unei profesoare din Timișoara care a colecționat cu pasiune timp de peste jumătate de secol aceste obiecte fragile din porțelan și sticlărie, toate fabricate și realizate în întreprinderile de profil din România socialistă. Fiica doamnei profesoare a donat peste 700 de obiecte. În expoziție sunt prezente aproximativ 200, adică un sfert din obiectele donate. Vitrinele sunt organizate ca niște nature statice, niște compoziții cu pahare, boluri, zaharnițe. Sunt obiectele care colorau viața cotidiană a unui cetățean din republica socialistă România. Este șansa unică de a vedea laolată un număr impresionant de obiecte nu doar de artă decorativă din casa doamnei Eugenia Costin. Muzeul Național al Banatului a preluat macrameuri realizate începând cu anii 1940 de către mama doamnei profesor, respectiv soacra domniei sale. Iată o mixare de instalații formate din macrameuri”, Marius Cornea, muzeograf, curatorul expoziției.

Născută la Bozovici ca fiică a Eugeniei și a preotului dr. Iacob Crețiu, Lia Eugenia a studiat la Liceul din Caransebeș, ulterior absolvind Facultatea de Biologie – Geografie din Cluj. Căsătorită în anul 1958 cu Neculae Costin, absolvent al Facultății de Mecanică din Cluj, Lia Eugenia Costin a activat ca profesoară de biologie și geografie la Sadu, Târgu-Jiu și Timișoara, în cadrul Liceului Electrotimiș, al Liceului Silvic și al Liceului de Informatică. Fără să dispună de surse financiare importante pentru achiziționarea unor obiecte spectaculoase din fostele țări comuniste din Europa de Est, Lia Eugenia Costin a urmărit ca în propria colecție să fie reprezentate majoritatea fabricilor de profil din România: porțelan de Alba Iulia și Cluj, Curtea de Argeș și Dorohoi, sticlărie de Avrig, Turda și Tomești, faianță de Sighișoara.“E meritul mamei, ea era pasionată de artă. Pentru ea orice lucru era o amintire și o valoare. M-am tot gândit ce să facă cu el, să le dau cuiva care le apreciază. Dar la cine? Și a fost întâmplarea ca să intru în muzeul de arta modernă unde era domnul Cornea”,  a explicat Lia Eugenia Costin.

Expoziția este realizată în cadrul Compartimentului de Arte Vizuale și poate fi admirată în perioada 6-30 septembrie 2018, la Bastionul Maria Theresia.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*