Social

Frumuseţile Banatului, descoperite de 3 familii de refugiaţi stabilite la Timişoara

Frumuseţile Banatului, descoperite de 3 familii de refugiaţi stabilite la Timişoara

Anul trecut, în România, au fost depuse 4.820 de cereri de azil, în creștere față de 2016 cu 161%. În Timişoara, au fost depuse 3.164 de cereri de azil. La finalul lui 2017, în Timișoara locuiau peste 200 de refugiați preponderent din țări că Siria, Afganistan și Irak.

În cadrul acestui proiectul sunt oferite la CRI Oradea și CRI Timişoara servicii specializate de: consiliere socială şi juridică, asistenţă materială, cursuri de limba română şi acomodare culturală, activităţi de petrecere a timpului liber pentru migranţi, acţiuni specifice pentru beneficiarii minori ai grupului ţintă şi medierea relaţiei migranţilor cu instituţiile implicate în proiect.

Tabăra a fost organizată în cadrul proiectului: „Integrare ACUM – Abordări complexe și unitare pentru migranți” număr de referință FAMI/17.02.05  implementat de AIDRom – Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România în parteneriat cu Asociaţia Filantropia Oradea, proiect finanţat de Uniunea Europeană şi Inspectoratul General pentru Imigrări, prin Programul Naţional – Fondul Azil, Migraţie şi Integrare.

Toți refugiații participanți la această tabăra locuiesc de mai mulți ani în România și vorbesc limba română. O parte dintre adulți lucrează iar copiii participa la cursuri școlare în instituții de învățământ din Timișoara. O tânără refugiată din Afganistan, este înscrisă la Facultatea de Informatică la Universitatea Politehnică, la locuri bugetare.

Flavius Ilioni Loga, manger CRI AIDRom Timișoara „Această tabără de 5 zile am dorit să fie mai mult decât o excursie de descoperire a României, ci și o posibilitate de a învăța mai multe despre cultura și tradițiile românești pe de-o parte, și de a descoperi moștenirea culturală a migranților stabiliți în Timișoara. Prin artă, muzică, gătit, jocuri am vrut să construim punți între comunități și să îmbunătăţim nivelul de integrare în societatea timișoreană a refugiaților care au primit protecția statului român”.

L., 25 ani, refugiată din Afganistan: „Plimbarea cu barca pe Dunăre, la Cazane a fost cel mai frumos loc din România, unde am fost. Mă bucur mult să fiu aici, mai ales că săptămâna aceasta noi, în Afganistan sărbătorim Eid Al-Adha – o sărbătoare importantă islamică. Noi sărbătorim împreună cu familia, și așa ne-am simțit și aici”

Grupul cu vârste cuprinse între 2 ani și 50 de ani a locuit patru  nopți la poalele Muntelui Mic, în localitatea Borlova, într-o casă de vacanță pusă la dispoziție de o biserică din Timișoara. Refugiații au explorat stațiunea montană Muntele Mic, stațiunea Herculane, Biserica Piatră Scrisă, Cascada Bigăr și Cazanele Dunării.

14 persoane care beneficiază de protecția statului român, refugiați din Siria și Afganistan, au participat în perioada 19 – 23 augus într-o tabără de cunoaștere a culturii românești, învățare a limbii române și vizitarea de atracții turistice din zona de vest a țării, organizată de Centrul Regional de Integrare AIDRom Timișoara.

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*