Temperaturile ridicate creează disconfort nu doar pe durata zilei, ci și noaptea, împiedicându-ne să ne odihnim, motiv pentru care e bine să luăm cunoștință de toate metodele de răcorire a locuinței, astfel încât să nu simțim disconfortul termic măcar atunci când suntem acasă și să nu fim nevoiți să recurgem la montarea unui aparat de aer condiționat.
Oricât de mult ne-am bucura de vară, puțini sunt cei care nu simt disconfort în zilele caniculare ale acestui anotimp.
Există mai multe trucuri de răcorire a unei încăperi cu ajutorul unui ventilator. Una dintre ele spune așa: așază în față ventilatorului pornit un vas încăpător (un lighean, de pildă) cu apă rece în care ai pus multe cuburi de gheață sau pur și simplu câteva sticle de plastic umplute cu apă congelată. Aerul împins de aparat în timpul funcționarii se va răci în contact cu gheață și în acest fel camera se va răcori. Iar dacă vei poziționa aparatul în față patului, a canapelei sau a oricărei zone în care te afli, vei simți mult mai bine răcoarea.
Poate că sună amuzant, însă această metodă te va ajută să adormi mai ușor până și în cele mai călduroase zile ale verii. Tot ce trebuie să faci este să-ți lași așternuturile (fete de perne, cearșaf și plicul de plapumă) într-o pungă, la congelator, preț de câteva ore și să le așterni pe pat chiar înainte de ora de culcare.
Știai că becurile incandescente produc cu până la 80% mai multă căldură decât becurile LED? Altfel spus, vara, când orice sursă de căldură nu face decât să crească nivelul disconfortului termic din casă, becurile incandescente ar trebui puse pe liber. În plus, această schimbare îți va aduce și o economie considerabilă la factură de energie electrică.
Covoarele nu doar înfrumusețează o locuință, ci o și încălzesc, fiind extrem de utile pe timp de iarnă. Pe timpul verii, însă, acestea sunt o barieră între picioarele tale goale și pardoseală rece din casă. Eliminarea acestora pe întreagă perioada a sezonului estival te scutește de folosirea aspiratorului și te ajută să scazi temperatura la nivelul pardoselii. Pe vremuri, când nu existau ventilatoare sau aparate de aer condiționat, oamenii obișnuiau să spele podeaua înainte de a se bagă în pat, considerând că în acest fel aerul din încăpere devine mai respirabil.