Cultură

Festivalul Internațional de Pământ REGIO EARTH Romania și casele de pământ din Banat

Festivalul Internațional de Pământ REGIO EARTH Romania și casele de pământ din Banat

Asociația REcult din Timișoara, împreună cu partenerii săi, derulează proiectul cultural Despre pământ. Oameni și casele lor din Banat”, sub forma unei campanii de conștientizare a potențialului caselorrurale din pământ. Proiectul este co-finanțat de AFCN și selectat ca eveniment oficial al Anului European al Patrimoniului Cultural.

Echipa noastră își propune, printr-o abordare interdisciplinară, inspire o perspectivă contemporană și sustenabilă asupra acestui tip de patrimoniu. Mai exact, identifică modalități de transformarea casei din pământ în marcă regională, prin diverse căi: cercetarea și documentarea patrimoniul material șiimaterial din pământ, filmarea rturiilor legate dearhitectura tradițională din pământ, identificarea meșterilor locali care încă mai știu cum se construiau odinioară casele în Banat și conceperea unor trasee culturale care includ acest tip de patrimoniu.

Una dintre aceste case este Taverna, de la The Village, din satul Buzad, loc care va găzdui, în perioada 27 – 31 August 2018, evenimentul principal al campaniei noastre, a doua ediție a festivalului itinerant de pământ, REGIO EARTH. Prima ediție a avut loc anul trecut înUngaria.

Ediția din România va fi coordonată de specialiști în pământ din Italia, Franța, Ungaria, Serbia, Germania și România. În cadrul atelierelor acestui festival se va realiza o tencuială decorativă cu rol de pictură murală, într-un spațiu al școlii vechi din Buzad, se vor experimenta diverse tehnici tradiționale și se vconstrui un pavilion deschis comunității din satul Buzad, cu un cuptor de pământ integrat. Rezultatele atelierelor noastre vor fi marcate și incluse într-un circuit turistic, putând fi vizitate pentru prima dată în cadrul Festivalului ELECTRORUGA (1-2 septembrie, Buzad), organizatde partenerii noștri de la The Village & Essential Experience.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*