Eveniment

Când va avea loc cea mai spectaculoasă ploaie de meteori din acest an

Când va avea loc cea mai spectaculoasă ploaie de meteori din acest an

Ploaia de meteori va fi vizibilă şi pe cerul din România. Momentul maxim va avea loc în noaptea de 12 spre 13 august.

Perseidele se află între constelaţiile Perseus şi Cassiopeia, în partea de nord. În timpul unei ploi de stele, pe cer pot fi observate câteva mii de meteori pe oră, potrivit Descoperă.ro.

Perseidele din 2018 au loc când Luna va fi în a doua zi după faza de Lună Nouă. Aşadar, pe data de 12 august Luna va fi aproape de Soare şi va apune la scurt timp după acesta, astfel lumina sa nu va afecta vizibilitatea ploii de meteori.

Primele observaţii despre vizibilitatea unui astfel de fenomen se găsesc în cronici chinezeşti, unde se spune că, în anul 36, într-o singură noapte au fost văzuţi peste 100 de meteori. Primul observator care a determinat rata orară a curentului de meteori al Perseidelor a fost Eduard Heis, care în 1839 a numărat 160 de meteori pe oră. Calculul orbitei Perseidelor a fost realizat între 1864-1866 de Giovanni Schiparelli (1835-1910). Acesta a constatat o strânsă legătură a fenomenului cu orbita cometei Swift-Tuttle, care trece prin apropierea Soarelui o dată la 120 de ani. Numele de Perseide a fost dat tot de Schiparelli în 1866.

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*