Social

În Timiş nu avem focare de pestă porcină

În Timiş nu avem focare de pestă porcină
Adora Beauty

Astăzi, la sediul Instituției Prefectului Județul Timiș a avut loc ședința de lucru a Centrului Local de Combaterea a Bolilor Timiș.

Întâlnirea, condusă de prefectul județului Timiş, Eva-Georgeta Andreaş, a avut pe ordinea de zi prezentarea evoluției pestei porcine africane pe teritoriul României, precum şi analizarea și aprobarea planurilor de intervenţie în situaţii de notificare/suspiciune/confirmare a pestei porcine africane pe teritoriul judeţului Timiş. La întâlnire au participat reprezentanți ai Consiliului Județean Timiș, Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Direcției de Sănătate Publică, Gărzii Naționale de Mediu, Agenției pentru Protecția Mediului, Administrației Bazinale de Apă Banat Timiș, Administrației Județene a Finanțelor Publice Timiș, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Banat”, Inspectoratului de Poliție al Județului Timiș, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Timiş, Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara și reprezentanți ai Smithfield România.

În cadrul ședinței a fost prezentată evoluția pestei porcine în România, apoi au fost discutate câteva elemente organizatorice în caz de apariție a pestei porcine africane pe teritoriul județului Timiș și au fost aprobate cele trei planuri de intervenție, şi anume: 1) planul cadru de intervenţie în situaţii de notificare/suspiciune/confirmare a pestei porcine africane în exploataţii nonprofesionale şi de tip A, pe teritoriul judeţului Timiş; 2) planul cadru de intervenţie în situaţii de notificare/suspiciune/confirmare a pestei porcine africane în exploataţii comerciale, pe teritoriul judeţului Timiş; 3) planul cadru de intervenţie în situaţii de notificare/suspiciune/confirmare a pestei porcine africane în fondurile de vânătoare la mistreţi, pe teritoriul judeţului Timiş.

De asemenea, au fost expuse măsurile preventive luate la nivelul județului, şi anume: au fost transmise circulare către UAT-uri pentru a identifica terenurile care pot fi folosite pentru ecarisare, în caz de nevoie, precum și o adresă cuprinzând măsurile care trebuie luate de crescătorii de porci pentru a diminua riscul apariției pestei porcine africane. Administratorii fondurilor de vânătoare trebuie să comunice de urgență autorităților identificarea oricărui mistreț mort, dacă este cazul. Totodată, instituțiile abilitate fac controale la toate sesizările cu privire la suspiciuni ale apariției bolii.

Prefectura face precizarea că, la nivelul județului Timiș, până în prezent nu au fost înregistrate focare de pestă porcină africană.

Friends Arena

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*