Economic

Bancpost, amendată de ANPC pentru practici comerciale incorecte. Banca, pusă să restituie bani clienților

Bancpost, amendată de ANPC pentru practici comerciale incorecte. Banca, pusă să restituie bani clienților

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a sanctionat contravențional Bancpost S.A. cu amendă în valoare de 150.000 lei, pentru încălcarea prevederilor legale privind practicile comerciale incorecte conform Legii 363/2007, cât și pentru afectarea intereselor economice ale consumatorilor, conform O.G. 21/1992(r2).

ANPC anunță că a amendat Bancpost SA pentru practici comerciale incorecte. Sancțiunii, în valoare de 150.000 de lei i se mai adaugă și măsura complementară ”Restituirea sumelor de bani percepute nejustificat pentru întreg portofoliul de credite cesionat de către Bancpost S.A (fie direct, fie prin intermediul altor societăți, respectiv EFG New Europe Funding II B.V., Eurobank Ergasias S.A. etc.) reprezentând dobânzi, dobânzi penalizaloare, penalități calculate și reținute în perioada 11 iulie 2008 – 27 martie 2018, când cesionar a fost EFG New Europe Funding II B.V. (actuala ERB New Europe Funding II B.V.)”.

În urma acțiunii de control au fost verificate aspecte privind cesiunea de creanțe de la Bancpost S.A. la EFG New Europe Funding II B.V. (actuala ERB New Europe Funding II B.V.) fiind o persoană juridică neautorizată. în consecință, având în vedere faptul că, față de debitorii cedați nu au fost îndeplinite formalitățile prevăzute de lege pentru opozabilitatea cesiunii de creanță, instituția de credit cedentă Bancpost S.A. are calitate procesuala pasivă și nu se justifică calitatea de creditor a cesionarului față de debitorii cedați. Întrucat cesionarul creditului nu a avut calitatea de bancă, instituție de credit autorizată, dobânda calculată și reținută trebuia să fie zero pe întreaga perioadă a cesionării 11.07.2008 – 27.03.2018.

”Cu privire la aceste aspecte, ANPC a informat și următoarele instituții: Agenția Națională de Administrare Fiscală, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, Oficiul Național de Prevenire și Combaterea Spălării Banilor și Banca Națională a României”, informează reprezentanții ANPC.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*