Sănătate

Ministerul Sănătății confirmă: virusul West Nile, prezent în România! Vezi simptomele!

Ministerul Sănătății confirmă: virusul West Nile, prezent în România! Vezi simptomele!

Ministerul Sănătății anunță că țara noastră înregistrează cazuri de meningită/meningo-encefalită cu virusul West Nile, însă acestea sunt sporadice și în momentul de față nu comportă riscul unei epidemii.

Conform datelor furnizate Ministerului Sănătăţii de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile, de la începutul supravegherii, în data de 2 mai 2018 și până în prezent au fost înregistrate cinci cazuri de meningite/meningo-encefalite cu virus West Nile (două în Dolj și câte un caz în Iași, Brăila și Olt), și niciun deces.

Ministerul Sănătății recomandă autorităţilor locale să ia măsuri de dezinsecție în localităţi, cât mai curând posibil, pentru a preveni răspândirea.

80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care identificaţi semnele şi simptomele de mai jos, specialiştii în sănătate publică ai Ministerului Sănătăţii vă recomandă să vă prezentaţi de urgenţă la cel mai apropiat cabinet medical: febră ridicată și durere de cap intensă.

În cazurile severe, apar şi simptome neurologice, cum ar fi: rigiditate a gâtului, vărsături, erupţii, cutanate pe piept, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică, slăbiciune musculară.

Ministerul Sănătăţii recomandă populației mai multe măsuri de protecţie:
– evitarea expunerii la ţânţari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;
– evitarea zonelor cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.)
– utilizarea substanţelor chimice repelente de ţanţari;
– asigurarea măsurilor de desecare a bălţirilor de apă din jurul gospodăriilor;
– îndepărtarea recipientelor de apă stătută și a gunoiului menajer.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*