Turism

Demisie în bloc a Comisiei Operative în Turism din cadrul Primăriei Timișoara

Demisie în bloc a Comisiei Operative în Turism din cadrul Primăriei Timișoara

Membrii Comisiei Operative de Turism, care funcționează în cadrul Primăriei Timișoara, au anunțat că se retrag din această activitate. Ei i-au trimis ieri o scrisoare deschisă primarului Nicolae Robu, în care vorbesc despre o demisie în bloc.

Printre problemele identificate se numără lipsa din cele două structuri de segmente importante pentru dezvoltarea turismului – reprezentanți ai bisericilor, minorităților sau aeroportului; necesitatea înființării unui departament de turism în cadrul primăriei. “Una din cele mai benefice politici publice pentru dezvoltarea turismului este existența politicilor publice participative, unde toți factorii de decizie din acest domeniu au un cuvânt de spus (direct sau prin reprezentanți). Astfel Primăria Municipiului Timișoara a realizat un punct foarte important în deschiderea comunicării prin structurarea Consiliului Consultativ pentru Turism-CCT și a Comisiei Operative în Turism-COT. Însă ca acestea să funcţioneze trebuie sa se respectate câteva condiții intrinseci. (…)Am primit titlul de Capitala Culturală Europeană – de partea culturală trebuie să se ocupe Asociația TM 2021, însă de partea infrastructurală hard şi soft trebuie să se ocupe administrația locală. Dacă nu se vor lua acțiuni în această direcție Timișoara şi în consecința timișorenii vor avea de suferit pe termen lung pentru ca vom primi un stigmat mai curând decât un renume şi în loc să devenim un brand cu o imagine puternică şi bine conturată în spaţiul european şi în conştiinţa turistică comună, vom rămâne în cel mai bun caz la nivelul de dinaintea decernării titlului mai sus amintit, fără să luăm în calcul şi posibilitatea  de a pierde premiul Melina Mercouri de 1.5 milioane de euro”.

Demisionarii au acuzat faptul că de foarte multe multe ori consultările sunt formale, autoritățile luând decizii fără a ține cont de părerile specialiștilor. “Apreciem inițiativa de înființare a CCT, în martie 2017, fiind convinși că politicile publice participative stau la baza turismului sustenabil.Totuși, după mai mult de 15 întâlniri ale experților întruniți în CCT și COT, unde s-au generat numeroase idei ofertante pentru acest domeniu, avem sentimentul că acest consiliu a fost folosit pentru simularea transparenței decizionale, iar nu pentru colectarea și punerea în practică a ideilor valoroase și realizabile.

Ne exprimăm dezamăgirea că ideile bune nu au fost luate în considerare de către decidenții din Primărie, sau, atunci când unele au fost preluate, nu au fost duse până la capăt. În consecință, începând cu data de 18.07.2018, COT se retrage din ”activitatea consultativă”. Rămânem deschiși colaborării, în eventualitatea unei schimbări de atitudine, care să asigure un parteneriat real și functional”, se arată în scrisoarea adresată primarului Nicolae Robu.

 “Dorim să subliniem că PMT a început un demers corect din punct de vedere al politicilor publice în turism, iar rezultatele de care ar putea beneficia administraţia locală, industria turistică locală, dar mai mult, comunitatea, ar fi incomensurabilă, cu condiţia în care se ţine cont de regulile expuse succint mai sus. Ne asumăm relatarea incompletă a acestora, însă cunoaștem faptul că în cadrul PMT există experţi în politici publice şi integralitatea acestora vă este cunoscută”, mai aprecizează membrii Membrii COT.

Din această comisie fac parte: Sergio MORARIU- Șef comisie Cultură, Gabriela PETCANA- Șef comisie Tour-Operatori, Florentina POPESCU- Șef comisie Ghizi, Ludovic SATMARI- Șef comisie Urgențe.

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*