Sănătate

Alimentul banal care te poate proteja împotriva accidentului vascular cerebral

Alimentul banal care te poate proteja împotriva accidentului vascular cerebral

Alimentul comun, care se regăsește în aproape orice casă are o proprietate uimitoare, relevă un studiu de ultimă oră.

Consumul de lapte integral poate contribui la o viaţă mai lungă protejând corpul împotriva accidentului vascular cerebral, sugerează un studiu efectuat în Statele Unite, citat de The Telegraph.

Deşi sortimentele de lapte degresat şi semi-degresat au fost menţionate decenii la rând în recomandările nutriţionale convenţionale potrivit cărora acestea ar fi mult mai sănătoase în comparaţie cu laptele integral, un studiu recent sugerează că adevărul este, de fapt, invers.

Oamenii de ştiinţă nu au identificat nicio asociere semnificativă între grăsimile din lactate şi declanşarea bolilor de inimă sau a accidentului vascular cerebral, doi dintre cei mai importanţi factori de risc pentru sănătate asociaţi cu o dietă bogată în grăsimi saturate. În schimb, studiul a relevat că anumite tipuri de grăsimi din lactate pot oferi chiar protecţie contra accidentului cerebral sever, au notat oamenii de ştiinţă.

„Descoperirea noastră susţine şi scoate în evidenţă numărul din ce în ce mai mare de dovezi care sugerează că, în ciuda credinţei populare, grăsimea din lactate nu creşte riscul de boli de inimă sau de mortalitate la adulţi”, a declarat Marcia Otto, profesoară la Universitatea din Texas, care a condus studiul.

„Pe lângă faptul că nu contribuie la (riscul de) deces, rezultatele sugerează că un acid gras prezent în lactate poate scădea riscul de mortalitate asociată bolilor cardiovasculare, în special ca urmare a unui accident vascular cerebral”, a adăugat Otto.

Studiul, care a luat în calcul o perioadă de 22 de ani, a evaluat modul în care mai mulţi indicatori biologici ai acizilor graşi prezenţi în grăsimea din lactate au fost asociați cu decesul şi mortalitatea.

În comparaţie cu datele autoraportate privind consumul, metoda utilizată în acest caz a permis obţinerea unor informaţii mai numeroase şi mai obiective cu privire la impactul expunerii pe termen lung la aceşti acizi graşi, se arată în prezentarea studiului, scrie Agerpres.

Aproape 3.000 de bărbaţi şi femei, de 65 de ani şi peste această vârstă, au fost incluşi în această cercetare care a analizat nivelurile din sânge a trei acizi graşi diferiţi prezenţi în lactate, în 1992 şi mai târziu, peste şase şi respectiv 13 ani.

Niciunul dintre tipurile de acizi grași nu a fost în mod semnificativ asociat cu mortalitatea totală. În plus, un acid gras a fost asociat cu scăderea riscului de deces legat de afecţiuni cardiovasculare.

Persoanele cu niveluri mai ridicate de acizi graşi, care sugerează un consum ridicat de produse lactate integrale, au prezentat un risc cu 42% mai mic de deces ca urmare a unui accident vascular cerebral.

Specialista în nutriţie Clarissa Lenherr a subliniat că prin eliminarea grăsimii din lactate aceste alimente nu mai sunt complete şi se pierd vitamine importante. „Grăsimea din lactate le face săţioase, iar prin eliminarea grăsimii se diminuează cantităţile de vitamina A şi D pe care acestea le conţin. Amândouă sunt vitamine deosebit de importante, iar ambele sunt solubile în grăsime, adică au nevoie de grăsime pentru a fi absorbite”.

La rândul său, Otto a adăugat că produsele lactate integrale sunt importante surse de nutrienţi. ”Rezultatele noastre subliniază necesitatea revizuirii actualelor linii directoare nutriţionale privind lactatele integrale, surse bogate de nutrienţi precum calciul şi potasiul. Aceştia sunt esenţiali pentru sănătate, nu numai în timpul copilăriei ci pe tot parcursul vieţii, în special la o vârstă înaintată când subnutriţia şi boli precum osteoporoza sunt mai des întâlnite”, a spus ea.

Sursa: doctorulzilei.ro


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*