Social

Continuă campania lunară de donare de sânge pentru copiii de la Spitalul „Louis Țurcanu”

Continuă campania lunară de donare de sânge pentru copiii de la Spitalul „Louis Țurcanu”
Adora Beauty

Asociaţia „Academia Mămicilor din Timișoara” –  Centrul de Asistență Socială și Cercetare a Interacțiunii Copil-Părinte, continuă  proiectul  „Implică-te şi schimbă destine”. Astfel, împreună cu Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Timișoara, timişorenii sunt chemaţi să doneze sânge, în 18 iulie  , pentru copiii internaţi la secţia de hemato-oncologie  de la spitalul “Louis Ţurcanu” Timişoara.

,,Universul ne dă doar iluzia că aparţinem cuiva – de fapt ne aparţinem doar nouă înşine, pentru totdeauna, până la capătul timpului. Ne bucurăm de atingeri de-o clipă, de bucurii de-o clipă, de oameni care vin şi se duc din viaţa noastră, de zile şi nopţi, de anotimpuri, de respiraţia cerului. Trăim! Viaţa ne e mică, nu prea ştim la timp ce să facem cu ea, e dureros de fragilă şi ne curge printre degete cu toate darurile ei”, spune  Nina Tarchilă.

Chiar dacă numărul donatorilor  de sânge scade alarmant odată cu venirea sezonului de vară voluntarii Academiei Mămicilor din Timişoara vă îndeamnă şi vă aşteaptă să treceţi pragul Centrului Regional de Transfizii Timişoara.

De ce să dai” o picătură din inima ta ” (o punguţă de sânge) pentru ei?

 Pentru că şi tu ai următoarele beneficii:

–        pentru sănătate : protejează inima, pierzi din calorii (650), crește rezistența organismului, diminuează riscul de cancer

–        iar conform legislaţiei în viguare,  donatorii beneficiază de urmatoarele drepturi: 1 zi liberă, în ziua donării, de la locul de muncă sau o zi scutire de frecvență pentru elevi și studenți, 7 tichete de masă pentru produse alimentare, analize gratuite cu rezultatele testelor efectuate (inclusiv grupa sanguină)

Ce să fac înainte de a dona sânge?

  1. Este recomandat să iei o gustare înainte de a dona, bogată în glucide, proteine
  2. Micul dejun poate fi bogat în lichide și glucide (ceai sau cafea dulce, sandwitch, pâine cu dulceață). Înainte de donare, se evită mesele copioase, cu grăsimi și băuturi alcoolice;
  3. Nu ai voie să consumi alcool cu 48 de ore înainte de a dona sânge;
  4. Nu ai voie să fumezi înainte și după ce ai donat sânge;
  5. De asemenea, vino să donezi odihnit, după minim 6 ore de somn, nu după o noapte pierdută la serviciu, în cluburi sau la calculator.

Ce condiții trebuie să îndeplinesc pentru a dona sânge

Donatorul de sânge este orice cetățean român cu domiciliul în România sau orice cetățean al UE care are reședința în România, este sănătos și se supune regulilor de prelevare a sângelui.

Alte condiții, conform Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Timişoara:

– vârsta cuprinsă între 18-50 ani, persoanele peste 50 ani să deţină adeverinţă de la medicul de familie cu “apt donare sânge”

– greutate peste 50 Kg;

– puls regulat, 60 -100 bătăi/ minut;

– tensiune arterială sistolică între 100 și 180 mmHg;

– să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenții chirurgicale, tatuaje, piercing

– femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală si nu alăptează;

– să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării;

– să nu fii sub tratament pentru diferite afecțiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine;

– să aibe domiciliul în judeţul Timiş sau locul de muncă în judeţ (se dovedeşte cu buletin sau legitimaţie/adeverinţă loc de muncă)

Donatorii nu trebuie să aibă sau să fi avut următoarele boli:

– hepatită (de orice tip);

– TBC

– sifilis;

– malarie;

– epilepsie și alte boli neurologice;

– boli psihice;

– bruceloză;

– ulcer;

– diabet zaharat;

– boli de inimă;

– boli de piele: psoriazis, vitiligo;

– miopie forte peste (-) 6 dioptrii;

– cancer;

Criterii de excludere permanentă:

– afecțiuni cardiovasculare (inclusiv hipertensiune arterială cronică în tratament, angină pectorală);

– traumatisme craniene cu sechele;

– etilism cronic; schizofrenie; epilepsie; hepatită cronică, ciroză hepatică; sifilis; pancreatită; cancer, leucemii; diabet zaharat; tuberculoză;

– hiperlipidemie; astm bronşic; alergie severă; boli endocrine; lupus eritematos diseminat și alte colagenoze; psoriazis generalizat; persoanele pensionate medical, indiferent de diagnosticul de pensionare.

Criterii de excludere temporară:

– boli infecţioase (gripă, infecții bacteriene);

– anemie; examinare endoscopică, transfuzii, intervenții chirurgicale, tatuaje, contact apropiat cu persoane cu hepatită, HIV;

– vaccinări; sarcină, alăptare; in timpul menstruatiei, tratamente dentare (obturatie canal sau anesteziu cu 24 ore inainte);

– consum de alcool în ultimele 48 de ore;

– consum de medicamente- aspirină, aspacardin,  paracetamol

 

Friends Arena

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*