Politic

ALDE Timișoara: “STPT nu deține această licență și nu avem garanția că poate îndeplini calitatea de operator al serviciului de iluminat public”

ALDE Timișoara: “STPT nu deține această licență și nu avem garanția că poate îndeplini calitatea de operator al serviciului de iluminat public”

Problema iluminatului public rămâne una stringentă în condițiile în care Timișoara trudește pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021. În conferința de presă de azi s-a supus atenției de către Laura Chindriș, consilier local ALDE Timișoara și Ovidiu Sîrbu, președinte ALDE Timișoara faptul că Primăria Timișoara vrea să delege un operator fără licență să presteze serviciul de iluminat public.

Societatea de Transport Public Timișoara (STPT) se va ocupa de întreținerea sistemului de iluminat public din capitala Banatului. Consiliul Concurenței a notificat Primăria Timișoara că poate delega acest serviciu către STPT. Până în urmă cu aproximativ un an, de acest serviciu de ocupau companiile ELBA și AEM, însă după ce contractul acestora cu Primăria Timișoara a expirat, de întreținerea sistemului de iluminat public din orașul de pe Bega nu s-a ocupat nimeni, acesta având mari probleme la momentul actual.

Din punctul meu de vedere nu s-a justificat faptul că proiectul ne-a fost pus pe anexă la ordinea de zi în cadrul CLT, în ideea în care o parte din documente ne-a fost transmisă doar cu câteva ore înainte de începerea ședinței de plen. Ni s-a justificat urgența prin prisma faptului că ultimul aviz obținut de către primărie, cel de la Consiliul Concurenței, numai ce se primise cu o zi înainte, miercurea respectivă, restul avizelor puse în documentația noastră sunt interne. Acestae au fost emise de primărie. Practic, proiectul putea fi pus în discuție din timp, nu pe fugă. În avizul primit de la Consiliul Concurenței se avizează delegarea gestiunii către STPT doar cu trei obiecțiuni: faptul că autoritatea națională de concurență nu are expertiză de a certifica rezonabilitatea costurilor practicate de către STPT pentru servicul de iluminat public, faptul că doar licență ANRSC poate justifică rezonabilitatea prețurilor. Concret, prețurile propuse de STPT sunt la nivelul înregistrate de oricare alt operator licențiat și faptul că în lipsa licenței ANRSC autoritatea publică locală își asumă prețurile. În speță, ANRSC nu are această licență și nu înțeleg cum s-a putut să se legalizeze o hotărâre de aprobare a delegării gestiunii unui serviciu atât de important pentru orașul nostru, în ideea în care o licență importantă și legală lipsește de la dosar. Consiliul Local, prin votul său trebuie să asigure timisoarenilor o gestiune a serviciului de iliminat public pe criteriu de competitivitate și eficientă. Lucru care STPT-ul nu poate asigura, având în vedere și situația economică a societății din ultimii ani. Conform bilanțului din 2017, STPT înregistrează o datorie de 59 milioane lei. Din păcate, STPT nu deține această licență și nu avem garanția că poate îndeplini calitatea de operator al serviciului de iluminat public pentru a presta acest serviciu de o calitate importantă. Unde mai punem la socoteală că STPT nu are CAEN-ul autorizat de la Registrul Comerțului de a desfășura activități comerciale în acest sens. Sper ca și colegii mei din Consiliul Local să țină cont de modul total neprofesionist, prin care se dorește a se delega serviciul de iluminat public STPT -ul. Toate aceste aspecte nu fac decât să sublinieze ignoranța pe care o prezintă edilul Timișoarei pentru serviciul de iluminat public în anul 2018, cât și pentru faptul că fiecare stradă care nu este iluminată reprezintă noaptea un  real pericol pentru timișoreni”, a explicat Laura Chindriș, consilier local ALDE.

Cred că există astăzi o problemă mare în administrația publică locală condusă de domnul Robu. Timp de șase ani de zile nu s-a constatat că există o deficiență de management în cadrul acestor instituții? Într-o economie de piață, dânsul ne impune să plătim aceste servicii. Această instituție, fosta R.A.T.T, nu are competența de a face acest serviciu. În primul rând nu au oameni specializați. Până mai ieri era delegat către AEM și ELBA. Domnul primar spune că el are o echipă managerială mult mai bună decât celelalte. Din punctul meu de vedere va fi mai rău si se vede”,  a completat președintele ALDE Timișoara, Ovidiu Sîrbu.

 

Adora Beauty

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*