Sănătate

E criză acută de sânge în Caraș-Severin

E criză acută de sânge în Caraș-Severin

Județul Caraș-Severin se confruntă cu o criză acută de sânge, iar medicii sunt nevoiți să meargă din oraş în oraş să caute donatori.

Pentru a asigura sângele necesar în spitalele judeţului, angajaţii Centrului de Transfuzie Sanguină au organizat în ultimele zile acţiuni în toate oraşele cărăşene şi au făcut nenumărate apeluri prin intermediul presei locale şi a reţelelor de socializare.

Rodica Neagu, şefa Centrului de Transfuzie susţine că fenomenul este tot mai grav de la an, la an.

„În momentul de față, stăm pe linia de plutire, adică avem să asigurăm spitalele. Facem aceste colecte mobile pentru a avea un stoc suficient în fiecare clipă, pentru a asigura măcar 90% pentru spitale, pentru că numărul de donatori a scăzut îngrijorător. Trebuie să conștientizăm puțin populația ca să vină să doneze. Sângele nu se poate cumpăra, nu se găsește în farmacii”, spune Rodica Neagu.

România va trebui, până în 2020, să se alinieze la cerinţele Uniunii Europene şi va trebui să anuleze recompensele pentru donatori. Medicii spun că această reglementare va duce la o criză şi mai mare.

„Părerea mea este că în prima perioadă va afecta foarte mult, având în vedere că e un număr mic acum de donatori. Acele tichete mai compensau situația socială a locuitorilor, a celor care vin să doneze”, mai spune Rodica Neagu, şefa Centrului de Transfuzie.

Pot dona sânge persoane sănătoase cu vârstă cuprinsă între 18 şi 60 de ani, cu greutatea peste 50 de kg, care să nu fi suferit de hepatită virală, sifilis, tuberculoză, malarie, infecţie HIV, epilepsie, diabet zaharat, boli de inimă etc. Este interzis consumul de băuturi alcoolice, în ziua donării. Persoanele care donează sânge vor primi şapte tichete de masă, în valoare totală de 67 de lei, şi o zi liberă, plătită de la serviciu.

Sursa: Radio Timişoara


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*