Cultură

Ritualuri de Sânziene la pontonul de la lacul Muzeului Satului Bănățean

Ritualuri de Sânziene la pontonul de la lacul Muzeului Satului Bănățean

Muzeul Satului Bănăţean Timișoara vă invită sâmbătă 23 iunie, la ora 19.00, pe pontonul lacului din muzeu la un eveniment special, denumit generic Ritualul de Sânziene. Acesta este o secvență ritualică, care face parte din spectacolul „Of Life, Of Love, Of Death”,  pe care interpreta de muzică tradițională Lia Lungu l-a purtat pe pe importante scene ale Americii.

Spectacolul este mai mult decât un act scenic ori un cântec, este un model compartamental care comunica felul în care trebuie să se întemeieze existența și  familia. Omul nu este  numai o ființă biologică, el trebuie sa se conformeze condiției sale și din punct de vedere cultural.

Lia Lungu ne mărturisește că: “Lumile românești de astăzi, sunt în sens cultural exceptionale, subliniind  metaforic prin rituri si traditii, dorinta omului de a-și depășii limitele propriei sale condiții”.

Muzeograful Marius Matei, coordonatorul evenimentului spune că: “Spectacolele artistei Lia Lungu au un impact excepâional pentru că se raportează la esența vieții și moralității din perspectiva vechilor culturi daco-valahe. Prin această restituire, ea aduce în viața de toate zilele rigorile propriilor noastre bunuri culturale, neglijate sau nu indeajuns respectate”.

Întregul act cultural se va contura într-un catalog cu imagini din cadrul evenimentului.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*