Social

S-au împlinit 67 de ani de la deportarea satului bănățean în Câmpia Bărăganului

S-au împlinit 67 de ani de la deportarea satului bănățean în Câmpia Bărăganului

Sâmbătă, 16 iunie, la Monumentul dedicat foștilor deportați în Bărăgan din Parcul Justiției din Timişoara, s-a săvârșit un ceremonial religios, unde au fost pomeniți cei care în urmă cu mai bine de șase decenii în noaptea însângerată a Rusaliilor au fost strămutați în Câmpia Bărăganului, acolo unde timp de cinci ai au suferit, dar cele din urmă au biruit opresiunea unui regim ateu.

Slujba de pomenire a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, împreună cu un sobor de preoți de la Catedrala Mitropolitană. La manifestările prilejuite de acest moment au luat parte oficilalități locale și județene, oameni de cultură, deportați, urmași ai celor care au avut de suferit de pe urma acestei epurări sociale, reprezentanți ai altor filiale a Asociației Foștilor Deportați în Bărăgan, Comunitatea sârbilor din Timișoara, reprezentanți ai foștilor deținuți politic din România, precum și elevi ai Școlii Gimnaziale Sfântul Antim Ivireanul din Timișoara îmbrăcați în costume naționale, care au intonat cântări religioase și cântece patriotice.

După slujbă,  participanții la eveniment au rostit scurte alocuțiuni, ce au avut menirea de a reitera suferința și jerfta, celor care cinci ani de zile au pribegit printre ciulinii Bărăganului. Totodată, Părintele Mitropolit Ioan a adresat un cuvânt duhovnicesc celor care au trait această dramă, cu conotații istorico-sociale majore pentru spațiul noastru bănățean.

La final, Președintele Asociației Foștilor Deportați din Bărăgan, ing. Petru Mirciov, a prezentat cea mai nouă apariție editorială, cartea de reportaje documentare, cu titlul: „Deportații în Bărăgan, Generațiile D.Oˮ, a scriitorului timișorean Marcel Sămânță. (D.O = domiciliu obligatoriu)

Organizatorul evenimentului a fost Asociația Foștilor Deportați în Bărăgan, asociație ce are menirea de a apăra drepturile persoanelor deportate în Câmpia Bărăganului, precum şi ale urmaşilor acestora. Totodată, asociaţia se preocupă de cunoaşterea adevăratei istorii recente a României și de păstrarea memoriei deportărilor în Bărăgan.

Sursa: Mitropolia Banatului

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*