Cultură

FOTO. Nicolae Robu a predat cinematograful “Arta”, simbolic, Teatrului Maghiar de Stat Timișoara

FOTO. Nicolae Robu a predat cinematograful “Arta”, simbolic, Teatrului Maghiar de Stat Timișoara

La debutul evenimentelor care marchează aniversarea a 65 de ani de teatru maghiar instituționalizat la Timișoara, primarul orașului, Nicolae Robu, și managerul Teatrului Maghiar de Stat ”Csiky Gergely”, Balázs Attila, au semnat o declarație de principiu prin care administrația locală atribuie fostul cinematograf și grădina de vară ”Arta” Teatrului. Începerea renovării va fi marcată simbolic la startul stagiunii teatrale 2018/2019.

Primarul Nicolae Robu a subliniat importanța elementului multietnic în tradiția multiculturală a Timișoarei, adăugând și că apreciază și urmărește activitatea Teatrului Maghiar. Pentru evoluția Teatrului, obținerea încă unui spațiu de spectacole reprezintă un pas înainte, care va simplifica modul de funcționare și derularea repetițiilor și spectacolelor – dar, mai ales, va readuce la viață un bastion cultural adormit. Edilul și-a exprimat sprijinul pentru reabilitarea clădirii, în condițiile regretabile în care construcția a fost preluată de Primărie în stare de ruină.

Managerul teatrului, Balázs Attila, a mulțumit personal primarului Nicolae Robu pentru că a făcut posibil acest moment istoric, subliniind că reinserția cinematografului ”Arta” în circuitul cultural al orașului este salutară în primul rând pentru locuitorii Timișoarei. Spațiul va fi folosit atât pentru spectacole de teatru și dans, cât și pentru proiecte cinematografice, educative și de cultură contemporană, inclusiv proiectele comunității. Balázs Attila consideră că momentul de față își are corespondent în 1875, când a fost inaugurat, în prezența împăratului, Teatrul „Franz Joseph” (azi Palatul Culturii) – moment când diferite națiuni, limbi, interese, idei s-au împletit pentru un singur scop, pentru teatru.

Deoarece clădirea și grădina de vară trebuie recondiționate, proces care va fi solicitant și de durată, lucrările vor demara după o ceremonie simbolică în această toamnă, odată cu începutul următoarei stagiuni teatrale 2018/2019. Detaliile concrete, calendarul lucrărilor și obligațiile din acordul între Primărie și Teatru vor fi stabilite printr-un act ulterior.

După semnarea declarației, a fost vernisată expoziția de costume și recuzită teatrală ”65 de ani de momente memorabile”, care poate fi vizitată până în date de 21 iunie 2018, în foaierul teatrului.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*