Politic

Marian Cucșa, vicepresedinte ALDE: “Românii plătesc sume uriașe pentru a le fi ascultate telefoanele și a li se încălca drepturile”

Marian Cucșa, vicepresedinte ALDE: “Românii plătesc sume uriașe pentru a le fi ascultate telefoanele și a li se încălca drepturile”

Datele care apar în spațiul public cu privire la interceptările efectuate de către Serviciul Român de Informații de-a lungul ultimilor 14 ani arată că țara noastră a devenit un adevărat tărâm al făgăduinței pentru serviciile de informații.

Deputatul ALDE de Timiș, Marian Cucșa, susține că numărul impresionant de mandate de interceptare, precum și costul aparaturii pentru interceptare, de care beneficiază SRI, confirmă amploarea luată de fenomenul ascultărilor telefoanelor.

Din nou, presa contribuie la dezvăluirea amplitudinii interceptărilor care au avut loc în ultimii ani. Documentul emis de DNA Oradea în 2014 și prezentat de mass-media, indică o cifră enormă pe care statul român a cheltuit-o pentru interceptări. Ponderea cea mai mare a cheltuielilor judiciare o reprezintă cele efectuate cu supravegherile operative care, potrivit Serviciului Român de Informaţii, sunt de până la 3.000 de euro/zi. De asemenea, confirmarea cifrei de către Daniel Dragomir, fost ofițer în cadrul SRI, vine să dea legitimitate acestui document apărut în spațiul public. Mai mult, aşa cum arătau cei de la România Curată, în luna martie, într-o analiză comparativă între Serviciul Român de Informații și instituțiile similare din cele mai puternice 10 state din NATO, SRI are cel mai mare număr de angajați raportat la numărul de locuitori și cel mai mare buget ca pondere din bugetul național, reuşind să cheltuiască mai mult decât serviciile omoloage din Germania, Franţa, Italia sau Polonia.

Practic, există date care să indice faptul că românii au plătit din banii lor sute de milioane, dacă nu miliarde, de euro pentru a fi ascultați. Cu siguranță, românii au dreptul să știe cu exactitate la cât s-au ridicat cheltuielile pentru interceptări. Orice român se întreabă în aceste condiții dacă acești bani nu ar fi fost mai bine folosiți pentru obiective economice sau sociale care sunt mai importante, precum autostrăzi, școli sau spitale. 

E normal ca în această situație să apară o serie de întrebări cu privire la modul în care SRI a acționat și sumele care au fost alocate de la bugetul de stat pentru ca românii să fie ascultați. Sunt întrebări firești, pentru că vedem că în România, prioritatea cheltuielilor bugetare a fost dată de interceptarea telefoanelor, adică de încălcarea drepturilor și libertăților românilor. De aceea, în calitate de vicepreședinte al Comisiei de Control asupra activității SRI solicit lămuriri de la conducerea serviciului. Consider că românii au dreptul să știe cum au fost folosiți banii lor și dacă le-au fost încălcate drepturile pe banii lor.

Justiția trebuie înfăptuită fără echivoc, dar totul trebuie făcut într-o logică democratică, de respect pentru drepturile şi libertăţile cetăţenilor. Nu există justiţie cu adevărat, dacă drepturile cetățeanului sunt încălcate și se permite instituirea abuzului ca practică obișnuită a instituțiilor de forță. Suntem în situația de-a dreptul ridicolă în care românii plătesc pentru a fi ascultați, pentru ca drepturile să le fie încălcate. Având în vedere numărul mare de interceptări, oamenii nu trebuie să trăiască cu impresia că statul de drept, instituţiile de forță oprimă cetăţenii, îi terorizează”, transmite deputatul Marian Cucșa, vicepreședinte ALDE.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*