Cultură

Jucăriile de altădată prezentate la Muzeul Naţional al Banatului

Jucăriile de altădată prezentate la Muzeul Naţional al Banatului

Muzeul Naţional al Banatului şi Asociaţia Muzeului Jucăriilor din Bucureşti aduc în atenția publicului o expoziţie inedită de jucării. Astfel, marți, 5 iunie de la ora 12.00, atât cei mici, cât și cei mari sunt așteptați la deschiderea oficială a expoziției “Copilărie minunată – Jucării de altădată”.

Toţi copiii se joacă, dar puţini se întreabă: oare când au apărut jucăriile? Întotdeauna jucăriile au fost la fel? Cu ce s-au jucat părinții și bunicii? Asociaţia Muzeul Jucăriilor a fost creată la iniţiativa unui grup de entuziaşti iubitori şi păstrători ai propriilor jucării care, pe parcursul a patru decenii au strâns şi au colecţionat nenumărate jucării aparţinând diferitelor generaţii.

Astfel, în ultimii 40 de ani au fost  achiziţionate din România o colecție de  jucării (peste 12.000), fabricate în țară și în străinătate între anii 1900-1980.  Fiecare jucărie are o poveste a ei, fiecare jucărie a fost martora unei emoţii, a unei lacrimi sau a unui vis împlinit. Unele jucării s-au ascuns în sacul lui Moş Crăciun sau al lui Moş Gerilă, altele au stat cuminţi în cizmuliţele cremuite din holul casei. Unele au fost cumpărate cu ultimul bănuţ scuturat din portofel, altele au stat radioase în vitrinele magazinelor de lux sau pe tarabele reci ale pieţelor, dar toate, absolut toate jucăriile expuse au fost martorele unui zâmbet.

Expoziția va putea fi admirată la Muzeul Național al Banatului în perioada 5 iunie – 2 iulie, de marți până vineri, în intervalul orar 10.00-18.00.

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*