Social

Județul Timiș a preluat, pentru un an, președinția Euroregiunii Dunăre-Criş-Mureş-Tisa (DKMT)

Județul Timiș a preluat, pentru un an, președinția Euroregiunii Dunăre-Criş-Mureş-Tisa (DKMT)

Eveniment important pentru Euroregiunea Dunăre-Criş-Mureş-Tisa (DKMT), care marchează 21 ani de la înfiinţare. Manifestarea a avut loc sâmbătă la monumentul Triplex Confinium, de la Beba Veche. Aici este graniţă comună între România, Serbia şi Ungaria.

Cu acest prilej, judeţul Timiş a preluat, pentru un an, preşedinţia Euroregiunii de la Voivodina. Întâlnirea reprezentanților din cele trei țări din acest an s-a derulat în „umbra” gardului de sârmă ghimpată ridicat între Ungaria și România, în perioada crizei refugiaților.“Este un moment deosebit pentru județul Timiș preluarea președinției locative DKMT, dar în același timp este o maximă obligație pentru noi. De la 1 ianuarie 2019, timp de 6 luni avem președinția Consiliului Uniunii Europene, ceea este o suprapunere cu președinția DKMT. Proiectul care ne leagă mai mult este proiectul Timișoara- Novi Sad 2021”, a transmis președintele CJ Timis, Călin Dobra.

Fanfara Pro Amiciţia din Timişoara a intonat imnurile celor trei ţări şi al Uniunii Europene. În acest an, tradiționalul cros transfrontalier simbolic, la care trebuiau să participe copiii din localităţile de graniţă din Serbia – Ungaria – România, nu a mai avut loc, din pricina vremii nefavorabile.

Tot astăzi, la Novi Knezevac, în Serbia, a avut loc Adunarea Generală a DKMT. În cadrul evenimentului a avut loc recepția de predare-primire a funcției de președinte în exercițiu DKMT. Apoi, a fost înmânat Premiul de Excelență DKMT și a avut loc o scurtă prezentare a proiectelor.  Președintele CJ Timiș, Călin Dobra, a mai precizat că vor fi demarate noi proiecte și în domeniul culturii, întrucât Timișoara și Novi Sad vor fi Capitale Europene ale Culturii în anul 2021, iar colaborarea dintre România și Ungaria este esențială.

Călin Dobra a dezbătut un subiect despre autostrada care să lege Timișoara de Belgrad, dar și despre deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei la Beba Veche. “Calea cea mai simplă ar fi finalizarea punctului de frontieră cu Ungaria și accederea în Serbia prin Ungaria, realizarea unui punct de frontieră triplex e un proiect destul de difcil din punct de vedere administrativ. Eu sper ca în perioada aceasta de președinție rotativă a DKMT să ne îndeplinim acest obiectiv”.

Euroregiunea Dunăre – Criș – Mureș – Tisa a fost înființată în noiembrie 1997, la inițiativa fostului președinte al CJ Timiș, Viorel Coifan. Scopul acesteia a fost să ajute la dezvoltarea zonei de la granița dintre România, Serbia și Ungaria.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*