Politic

Deputatul Marian Cucșa a fost ales președintele filialei ALDE Timiș

Deputatul Marian Cucșa a fost ales președintele filialei ALDE Timiș

Filiala ALDE Timiș și-a ales sâmbătă, 19 mai, noua structură de conducere. La Conferinţa Judeţeană de Alegeri Timiș au participat aproximativ 600 de invitați, alături de președintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu, secretar general ALDE Daniel Chițoiu, vicepreședintele ALDE deputatul Andrei Gerea, vicepreședintele ALDE deputatul Toma Petcu, ministrul Energiei Anton Anton, vicepreședintele Consiliului Județean TimișTraian Stancu și președintele ALDE Botoșani Liliana Mincă. 

În urma votului exprimat de către delegații prezenți la Conferința Județeană de Alegeri ALDE Timiș a fost ales în funcţia de președinte al filialei deputatul Marian Cucșa.

Președintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a afirmat că „din când în când, consider că este bine să privim înapoi la originile ideologice ale partidului din care facem parte. Suntem un partid de factură liberală și cred că, din când în când, fiecare dintre noi trebuie să-și pună o întrebare simplă. Care sunt valorile pentru care milităm, care sunt valorile pe care le susținem, care sunt valorile cu care ne identificăm? Ei bine, la această întrebare simplă – eu pentru ce militez – pe care să știți că am primit-o și eu într-o bună zi când eram ceva mai tânăr în politică, trebuie să avem întotdeauna în minte un răspuns foarte clar și ridic această problemă. De ce? Pentru că asistăm cu toții în ultimele zile la un demers nefiresc prin care un partid politic, în speță PNL-ul încearcă să ajungă la putere prin mijloace care nu fac parte din jocul democratic. Ridic această problemă nu pentru a ne verifica noi cunoștințele despre liberalism, ci pentru că trăim niște vremuri care sunt cu totul și cu totul anormale și în care asistăm la un asalt asupra drepturilor și libertăților fundamentale. Vedem așadar un partid de opoziție care prin liderul său încearcă să contribuie la dărâmarea guvernului rezultat din alegeri democratice, dar folosindu-se de intrumentele represive ale statului. Probabil că așa a învățat el. În orice caz , liderul PNL-ului mi se pare un om care a rămas la nivelul copilăriei politice a anilor ’90. Și prin limbaj și prin manifestări și prin modul de acțiune. Demersul care a conturat profilul politic al partidului nostru în acești ultimi trei ani a fost unul axat pe apărarea drepturilor și libertăților individuale, o valoare care este eminamente liberală și pentru care sunt convins că împreună vom lupta și pe mai departe.  De cealaltă parte, acțiunile celor din opoziție, sunt convins că nu ne vor impresiona, nu ne vor intimida, dar mie cel puțin îmi lasă un gust extrem de amar. Noi avem o responsabilitate și anume, responsabilitatea care decurge din votul pe care cetățenii ni l-au acordat. Votul lor a fost pentru a apăra  nu doar valorile, ci și drepturile și libertățile cetățenilor și cred că este nevoie să subliniem întotdeauna în evenimente importante aceste lucruri.

Traian Băsescu, după cum știți, a avut o obsesie: „Jos Guvernul Tăriceanu!”. Acum există o altă obsesie: „Jos Guvernul PSD-ALDE!”. Băsescu a avut guvernul lui, mă refer la Guvernul Boc și rezultatul îl știți. A fost un dezastru total pentru România. Iohannis a avut și el guvernul lui,  Guvernul Cioloș, guvernul zero! Din nou, același dezastru. Este o vorbă, că nu poți să faci aceleași greșeli și să te aștepți la rezultate diferite. Se repetă aceleași greșeli pe care Băsescu le-a făcut, inclusiv încercarea de a folosi statul paralel în lupta politică. Două lucruri sunt clare după desfășurarea de forțe din  ultimele două săptămâni și anume: opoziția după cum se vede nu are niciun proiect pentru România, are un singur mesaj: „Jos Guvernul!”. Eventual, cu o adăugire aș spune eu: „Băieți, continuați cu dosarele politice pentru că asta e soluția care poate să ne ajute, față de impotența pe care o dovedim”. Al doilea lucru care îmi este la fel de clar este că România nu poate continua cu acest sistem care poate fi denumit „jihad politic”. Nu putem să continuăm cu divizarea societății, trebuie să existe un proiect care să unească societatea, să adune împreună toate energiile pozitive ale acestei țări și ale acestei națiuni”.

Președintele ALDE a subliniat în cadrul intervenției sale contribuția pe care deputatul Marian Cucșa o are în Parlament, pentru grupul ALDE.  „Vreau să subliniez contribuția colegului meu de Parlament, chiar dacă lucrăm în camere diferite, mă refer la președintele filialei Marian Cucșa care –și desfășoară activitatea în cadrul comisiei de monitorizare a serviciilor secrete. De ce spun acest lucru, pentru că statul paralel în România, această cangrenă a societății românești nu s-a dezvoltat întâmplător. Ea s-a dezvoltat și pentru că instituțiile care trebuiau să asigure principiul de funcționare a instituțiilor fundamentale ale statului, adică controlul și echilibrul reciproc al puterilor, nu s-a realizat. Pentru mulți ani de zile, comisia de control al serviciilor de informații nu făcea decât să meargă la șprițuri cu domnul Coldea și cu domnul Maior. Controlul îl făcea SRI-ul asupra Parlamentului, nu Parlamentul asupra serviciilor. În noua formulă a Comisiei este o schimbare radicală de atitudine și vreau să îi mulțumesc lui Marian Cucșa pentru determinarea și consecvența de care dă dovadă și pentru faptul că a înțeles, este conștient pe deplin de rolul important al acestei instituții parlamentare în repunerea lucrurilor în normalitate. Serviciile secrete nu au rolul de interfera în viața publică, în viața economică, în viața academică ș.a.m.d. Ele sunt menite, așa cum este SRI-ul, să apere Constituția, practic, să apere statul de amenințările externe. Ceea ce a făcut SRI-ul în perioada Coldea-Maior vedem acum cu toții. Și dragă Marian, dincolo de eforturile pe care le faci la comisie, știu că nu ai o situație deloc ușor de gestionat, ai o organizație mare, puternică, eforturile pe care le văd aici de organizare, de conducere știu că îți consumă foarte mult timp și cu toate acestea te-ai achitat cu brio și de obligațiile pe care le ai și la Parlament”.

Totodată, liderul ALDE a vorbit și despre problema Pilonului II de pensii. „PNL-ul am văzut că a demarat o campanie pentru a strânge semnături pentru susținerea necesității păstrării Pilonului II de pensii. Dragi colegi, facem parte din coaliție, facem parte din guvern, este aici un membru al guvernului, sunt colegi parlamentari, care vă pot confirma ceea ce vă spun și eu. Nicio clipă nu s-a discutat despre desființarea Pilonului II de pensii. Discutăm într-adevăr și cred că este bine că se face o dezbatere publică despre eficiența Pilonului II de pensii, discutăm despre deficitul la bugetul de pensiile de stat și încercăm să găsim soluții. Prin soluțiile pe care le-am adoptat vă pot spune că deficitul bugetului de pensii s-a diminuat la jumătate”. 

Daniel Chițoiu, secretarul general al ALDE, a mulțumit în discursul său timișorenilor „pentru rezultatele pe care filiala dumneavoastră le-a obținut din 2014. Suntem un partid nou. Am vazut că în Partidul Național Liberal valorile liberale au rămas numai noțiuni, dacă vedeți toată acțiunea politică din ultimii ani și în prezent a PNL, se rezumă să ducă mai departe valorile băsiste. Noi ALDE, suntem singurul partid liberal din România care ducem mai departe valorile liberale, nu doar valorile cetățenilor, ci și cele economice.  După cum vedeți rezultatele economice sunt mai  bune. În anul 2015 am avut o creștere semnificativă. Noi întotdeauna am promovat în funcțiile publice oameni valoroși. Nu trebuie să promovăm oameni care să ocupe niște funcții, să aiba un salariu și un loc călduț. Oamenii pe care trebuie să îi promovăm trebuie să fie valoroși. Avem aici exemple cum este ministrul Energiei. Nu este suficient să ocupăm o funcție și în urma noastră să nu rămână nimic. Trebuie să facem ceva pentru comunitatea locală din care provenim. ALDE în momentul de față se află undeva la 15%, ori noi suntem pe un trend crescător începând de anul trecut. Acest rezultat nu este unul aleatoriu, acest lucru oamenii l-au vazut în Călin Popescu-Tăriceanu. Eu nu văd în momentul de față un om cu viziuni mai liberale decât Călin Popescu -Tăriceanu. Nicio guvernare postdecembristă nu se egalează cu guvernarea Tăriceanu. De aceea vă spuneam că nu întâmplător este creșterea ALDE în sondaje. Vă cer să fiți bine organizați pentru că aceste procente trebuie obținute prin buna organizare a dumneavoastră. De aceea vă îndemn să vă alegeți oameni în birou care știu sa conducă, care au doctrina liberală. Vă îndemn ca după aceste alegeri fiecare să vă ocupați de structurile pe care le conduceți, să promovați”. 

 „Este foarte clar că întreaga zonă a României are nevoie de un liberalism autentic, un liberalism care să respecte principalele principii, principalele argumente, acelea de respectare a drepturilor și libertăților ale tuturor cetățenilor. Cred că filiala dumneavoastră are posibilitatea ca întreg județul, dar în mod special în localitatea Timișoara, să aplice aceste lucruri. Aveți o echipă bună, cunosc mare parte din colegii care au constituit până acum biroul și probabil că unii dintre ei se vor regăsi în noul birou, aveți întreaga susținere pentru că eu unul, personal, ca și tânăr șef de filială, fost ministru, actual parlamentar am avut oportunitatea sprijinului domnului președinte Călin Popescu-Tăriceanu să mă exprim la un nivel foarte înalt. Aceeași posibilitate o are și Marian Cucșa”, a declarat în fața colegilor bănățeni vicepreședintele ALDE Toma Petcu.

Prezent la Timișoara, vicepreședintele ALDE Andrei Gerea a transmis că: „Vă mulțumesc că ați ales să faceți politică pentru că este nevoie de oameni care se știe despre ei că sunt curați și e nevoie de oameni care au ce da mai departe societății. Trăim într-o lume care este măcinată de minciună, de falsitate, s-au inversat valorile în jurul nostru. Uitați-vă că în locul luptei politice cinstite se preferă demagogia, ipocrizia, promisiuni deșarte (…)  Uitați-vă la Dacian Cioloș, care de la înălțimea celor zero procente pe care domnia sa le-a atins în guvernarea măreață tehnocrată își permiote să dea exemple de europenism cui? Lui Călin Popescu-Tăriceanu și să ne spună el verzi și uscate despre cum ar trebui să fie Europa și despre cum ar trebui să fie România în Europa, dar el, că a fost comisar european pe agrigultură, n-a făcut nimic pentru România pentru agricultura româneasca. El ca prim-ministru n-a făcut nimic pentru România pe care a guvernat-o și a reușit ca în scurtul lui mandat – totuși de un an, prea mult pentru el –  ca veniturile bugetare să scadă. Sunt astfel de politicieni în România care sunt zero barat, n-au capacitatea să producă nimic, în schimb dau lecții și promit în continuare fără niciun fel de rușine”.

În final, deputatul Marian Cucșa a mulțumit delegaților prezenți la Conferința Județeană de Alegeri pentru că „ați avut încredere în mine, atât cei tineri cât și seniorii cu experiență în politică, pentru că datorită încrederii voastre am reușit să realizez multe din ceea ce mi-am propus, atât pentru organizația ALDE Timiș cât și pentru comunitatea din care fac parte, Timișoara și județ!”.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*